Извинения след нахлуването на американски военни в цех с цивилни

...
Извинения след нахлуването на американски военни в цех с цивилни
Коментари Харесай

Извинения и проверки след нахлуването на американски военни в цех в Чешнегирово

Извинения след нахлуването на американски военни в завод с цивилни служащи в село Чешнегирово. Извиненията си сервираха и американското посолство у нас, и българското министерство на защитата. Според военния министър Георги Панайотов, казусът е " явно неразбирателство ".

На 11 май като част от въздушно-десантното обучение " Суифт респонз 21 " американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада организират симулация на преодоляване и обезопасяване на летище в Чешнегирово.

Резултати от инспекцията по случая се чакат до три дни, даде обещание военният министър и сервира извинения. Министър Панайотов не сподели кои сили – български или американски, са управлявали интервенцията и дали е имало сбъркани координати, които водят до частен парцел. Гарантира, че в случай че има нанесени материални вреди, те ще бъдат за сметка на министерството.

Въпреки че случаят става на 11 май, за него се разбра две седмици по-късно.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Инцидент, явно неразбирателство (…) Излизат отвън периметъра на учението, не е упражнено никакво принуждение “, разгласи служебният министър на защитата Георги Панайотов.

От американското посолство обясниха, че сухопътните сили са симулирали нахлуване и пречистване на голям брой бункери.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Военнослужещи влязоха и прочистиха постройка до летището, която съгласно тях е била част от зоната за образование, само че в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това деяние не е създавана пукотевица с каквито и да e било оръжия ", се споделя в известие на легацията.

Охранителни камери снимат по какъв начин бойци нахлуват в предприятието и насочват оръжие против служащите.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Погледнах през рамото и той напряко с автомата против него, извика, избяга и половин час не можеше да си каже името “, споделя пострадалият служащ Марин Димитров.

Военно министерство неотложно разпореди инспекция и се извини за случая.

„ Инцидентът е повече от противен, тъй като демонстрира някакви пропуски. Министерството на защитата сервира извинения както на българските жители, които са били в цеха, по този начин и на притежателя на компанията “, съобщи министър Панайотов.

Не стана ясно дали е имало опит за прикриване на информация, защото по думите на министър Панайотов Военна полиция не е докладвала за случая.

„ Не е имало информация, тъй като не е подаден отчет - когато сте разбрали вие, тогава съм схванал и аз “, сподели министърът на защитата.
Снимка: btvnovinite.bg
Хората описват, че офанзивата по простъпка е била от американски военни. Все още са в потрес от претърпяното.

„ Според мен това е безчинство - в спокойно време да атакуван мирни хора, да влязат в дома ми, все едно това е моят дом, това е частна благосъстоятелност, това е оскърбление против мен и хората, които работят тук “, споделя Георги Нешев, служащ в цеха.

От американското посолство у нас също сервираха извинения на частното дружество и чиновниците в постройката.

В момента американските сили организират задълбочено следствие на повода за тази неточност, се споделя още в позицията на американското посолство у нас. От задачата дават обещание, че ще вкарат строги процедури, с цел да очертаят ясно зоните за подготовка и да предотвратят този вид произшествия в бъдеще.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР