Известно е, че през лятото на 1944 г. - месец-два

...
Известно е, че през лятото на 1944 г. - месец-два
Коментари Харесай

Кой заповяда да се унищожи до крак Съпротивата в България

Известно е, че през лятото на 1944 година - месец-два преди съдбовната дата Девети септември, се екзекутират всеобщо, без съд и присъда, партизани и ятаци. Но за какво тъкмо тогава? Показанията, които дава като очевидец пред Първи състав на Народния съд военачалник Борис Димитров (1896-1945), пълководец на основаната при започване на 1944 година жандармерия, са малко известни. Целта на привикването му в съда е да се откри дали всеобщите репресии и зверства, които се правят при преследването на незаконните в България по време на Втората международна война, са " художествена самоинициатива " на низши чинове, или са разследване на проект, одобрен от министър-председателя Багрянов, регентите и министрите. Генералът е безапелационен: всичко потегля от горната страна! За това приказват и десетките височайши заповеди. Властимащите по това време са в невъзможност пред разрасналото се и застрашаващо властта им партизанско придвижване. И " горещото картофче " на отговорността под паника се трансферира от полицията на армията, от армията на полицията, отново на армията, на жандармерията, на ловните роти и контрачетите, които по този начин и не реализират предоставеното им от горната страна: до края на август 1944 година да унищожават изцяло съпротивата. На главорезите с униформи и без униформи са отпуснати милиони за заплащане на жестокостта им. Спешно се подхваща и " намаляване " на репресиите против ятаците - да бъдат небрежно съдени, преди да ги екзекутират (каква благосклонност!), а главите на партизаните да не се набиват на колове, тъй като се оказало, че това има противоположен резултат. Усетили са се въпреки всичко какви ги правят. Борбата е в действителност " безмилостно жестока ", само че хилядите елементарни хора от съпротивата, чиито имена и героизмът им през днешния ден са брутално обругани, са спечелили.

Победители? Техните палачи бяха оневинени от Върховния съд на републиката през 1996 година пред равнодушните очи на потъналите в гробовно безмълвие Съединени американски щати, Англия и Русия - победителките във Втората международна, които се заклеха пред човечеството в никакъв случай повече да не позволен фашизмът да се възроди. Но да не си хабим думите. Нека дадем думата на " техни величества " документите, които, за жалост, не можем да публикуваме напълно.

Изказваме признателност на проф. Иван Панчев за съдействието му в издирването на документите.

Публикува се за първи път

Из разпита пред Първи състав на Народния съд с ръководител Богдан Шулев и национални обвинители Георги Петров, Никола Гаврилов и Атанас Армянов на очевидеца о.з. военачалник Борис Димитров, шеф на жандармерията (49-годишен, българин, неосъждан)

ЕНАР[ОДЕН ОБВ[ИНИТЕЛ] Н. ГАВРИЛОВ:

- Обяснете кой изготви заповедта от 21 юний по преследването на партизаните?

- На 21 юний ме извика във Военното министерство господин Багрянов и ми съобщи, че Министерският съвет е взел решение битката с незаконните да се разпореди върху министра на вътрешните работи, като нахвърли почти точките...

- Дотогаз беше предоставена на кого?

- Върху войската.

- А в този момент?

- А в този момент върху министра на вътрешните работи. Каза, че битката против незаконните ще се води по същия метод, както до тогава, обаче с изменение във връзка с ятаците, като ятаците ще бъдат разследвани от военни следователи, каквито ще бъдат придадени на всички жандармерийски и ловни дружини, за което военният министър щял да подреди. Тогава аз отидох в щаба си и подготвих дружно с моя шеф щаба полковник Златев заповедта, която сервирах на министра на вътрешните работи Станишев. Той я подписа, взех заповедта и я дадох на частния секретар Стоянов или Алтънов - не помня кой беше - като му обърнах вниманието, че би трябвало да се изпрати незабавно заповедта. Аз на съображение на тази заповед изготвих моя заповед № 39, която по куриери я изпратих до дружините... защото се касаеше до живота на доста хора, на ятаците, които до тогава бяха третирани като незаконни, а от този миг трябваше да бъдат разследвани от военни следователи.

- На вас по какъв начин ви е известно? Имаше ли за това решение, или пък някои от министрите бяха наредили това?

- Имаше решение на Министерския съвет. Това знам аз. Според мен може да има отчасти. Това е общо решение да се разпореди битката. Дотогава беше предоставена на министра на вътрешните работи, само че същия въпрос Министерския съвет разпорежда на министра на войната.

- Да не би с това разпореждане от 3 август да е предоставено?

- Не, това е настрана разпореждане. Онова е друго решение - за вливане на жандармерията във войската.

- Вие посредством кого получихте разпореждане да проведете първото решение, от юлий, за очистване на битката до края на август?

- Това беше окръжно, подписано от шеф щаба военачалник Трифонов до всички елементи по цялата армия.

- Някакви по-специални нареждания получавахте ли от Станишев? Той по какъв начин гледаше на тая битка?

- Както целият Министерски съвет. Борбата се води с незаконните, както е взето решение [на] Министерския съвет...

ГЛ[АВЕН] ОБВ[ИНИТЕЛ] Г. Петров:

- Кажете пък какво беше отношението [на] кабинета Божилов към партизаните? По какъв метод той беше провел битката с партизаните?

- Аз поех моя пост малко по-късно. Преди това е взето това мнение. Аз поех моя пост, в случай че се не неистина, при започване на март, а преди този момент е мнението на кабинета Божилов. По мнението на този кабинет е известно.

- Имахте ли някакъв диалог с Дочо Христов?

- Разговорът беше, че битката с незаконните и с ятаците ще се води на равни начала. Той тогава дефинира този метод на битка.

- Какво значи на " равни начала "?

- Ятаците се третират като незаконни...

Чл. СЪДИЯ СТ. МАНОВ:

- По подстрекателство на Багрянов!

- Когато ме извика в министерството, сподели ми, че битката ще продължи безмилостно във връзка с незаконните, а във връзка с ятаците - ще се проверяват от следователи... Това бяха думите на Багрянов във връзка с незаконните...

- Кажете по-късно по какъв начин се стигна до там, че на нова сметка да се разпореди битката против незаконните отново на армията и кога стана това нещо?

- По силата на това разпореждане и на тия заповеди войсковите елементи от регионите, които до тогава заемаха, се прибраха в гарнизоните си. Тогава [се реши] жандармерийските дружини, полицията и администрацията да заемат техните региони и да почнат битката. Обаче доста скоро се видя, че жандармерията, полицията и администрацията не са в положение да се оправят с партизанските чети... Безсилни са. Това накара Министерският съвет да вземе това решение, като се трансферира битката върху министра на войната... Това стана към средата на юлий. Така си припомням, може би и към края на юлий. Тогава министрът на войната сплоти командването. Войсковите елементи, жандармерийските елементи, полицията, ловните елементи и администрацията - всичко се впрегна в работа, с цел да се ликвидира с незаконните. Даже имаше окръжно от шеф щаба военачалник Трифонов, който определяше края на август като период за [за]вършване на битката против незаконните.

- В какъв смисъл довеждане докрай?

- До края на август да се ликвидира с незаконното придвижване.

- Това стана, казвате вие, по памет, по кое време?

- Към средата или края на юлий. От този миг битката се разпорежда върху министра на войната, Министерският съвет я разпорежда...

- Казал ли ви е Дочо Христов буквално следните думи: " Доколкото сте подготвени незабавно би трябвало да преминете в акция, тъй като и държавното управление, и регентите бързат? "

- Каза.

- Дочо беше ли удовлетворен от резултатите, които реализира?

- Първоначално не беше удовлетворен и съвсем от самото начало не беше удовлетворен...

- Значи не е могъл да реализира цялостно заличаване?..

- Навярно по тази причина. Те допускаха, че с жандармерията от 5000 някогашни служители на реда ще може да унищожават [партизаните]. Това са предполагали и очаквали...

- По ваше изчисление какъв брой души има убити?..

- Общо не мога да кажа, само че по известията - към 200 души партизани от всички 12 дружини.

- А за новоселските избивания?

- Там нямаше жандармерия. Там беше щурмовото поделение...

- За Радомир?

- Не зная. Нямам нищо общо. Всички всеобщи избивания нямат нищо общо с дружините.

- Значи всеобщите избивания са ставали от войсковите елементи?

- Да, войсковите елементи.

- Кой даде нареждания да се палят къщите, да се избиват децата и дамите?

- Това не мога да кажа. От моята ръка такава заповед не е излизала. Нито съм подписвал, нито съм чел.

- Как си обяснявахте, че се палят къщи и се избиват цели фамилии?

- Не зная на какво съображение...

- Ставаше ли това?

- Аз чувах, че става, само че от дружините не е правен[о].

- Да ви е известно, че са избити седем фамилии дружно с децата и две четиригодишни близначета?

- Не зная. Но там е работила, в случай че се не неистина, пета ловна тайфа на подполковник Казанджиев. Това го чух. Това е, в случай че се не неистина, през есента 1943, или пролетта 1944 година

- Министър-председателят Багрянов беше ли уведомяван въобще какво ставаше в България? Можеше ли да знае?

- Можеше, несъмнено... Аз персонално вървях два-три пъти на отчет... Той ме викаше и знаеше какво става.

- А министърът на вътрешните работи Станишев знаеше ли?...Той не реагира ли, че всяка капка кръв му е скъпа и че като доктор не може да изтърпи това нещо? Не ви ли срещна със своето отношение към тия убийства?

- Не е ставало въпрос. Стана въпрос един път за случая в Перущица. Той получил някакви сведения в Перущица, че имало избити 20 души и ме попита коя част работи там. Аз му споделих, че там няма жандармерийска част. Действала е втора ловна тайфа, това го ревизирах по телефона...

- С другите министри от кабинета Божилов приказвал ли сте за тия сведения, които получавахте? Знаеше ли Добри Божилов, Дочо Христов? Другите министри знаеха ли за тия сведения?

- Предполагам, щом министър-председателят ги взема.

- Докладваха ли се в Министерския съвет?

- Предполагам, щом ги взема на ръка министър-председателят.

-...Ще кажете ли кой ги заповяда?

- Всички знаят.

- Защото всички споделят, че вие сте правили произволи и беззакония, а те нищо не са знаели!

- Това не може да бъде. Това е неуместно.

-...Сега вие стоварвате отговорността на тях, с цел да освободите себе си, или говорите истината пред съда?

- Не. Аз приказвам истината пред съда...

- Знаете ли нещо по убийството на двама инженери на гара Саранци?

- Това чух, че е било осъществено от сборния отряд. Един път видях командира на сборния отряд подполковник Манов, питах го дали има нещо правилно и той ми сподели: " Да, аз получих заповед за убиването им. "

- От кого е получил?

- Получил някаква записка или писмо от полковник Недев, в което било написано да се ликвидира с тия инженери. По какъв метод - не знам...

- Кой е полковник Недев?

- Началника на РО....Извика ме Багрянов в Министерството на войната и ме пита какво е станало в Бургаско. Аз му споделих, че нищо не зная. Тогава той ми сподели: " По сведения на министър Василев капитан Русев, пълководец на дружината, е ликвидирал към 15-20 хванати незаконни. Викаме капитан Русев по телефона. Той се яви пред мен и го запитвам " Вие, капитан Русев, получихте ли моята заповед № 39, пратена на 22 юний, само че получена от него на 25 юний - съгласно която хванатите незаконни, ятаци и прочие се проверяват от военни следователи? " " Получих " " Защо тогава вие на 1 юлий сте направили това и това в Бургаско? " Аз, споделя, получих заповед от военачалник Младенов, пълководец на 3-та дивизия. " Тогава отидох при господин Василев и му изяснявам случая...

Вярно с оригинал, автограф не се чете

ДАА, фонд 1449, списък 1, а.е. 141

Заповед на командира на жандармерията военачалник Борис Димитров

Тв. бързо, персонално

Тук, Пловдив, Бургас, Шумен, Търново, Враца, Дупница, Стара Загора, Плевен, Ксанти, Скопие и Битоля - командирите на 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 13 жандармерийска тайфа и командиру Общожандармерийската портативна рота

В инцидентен диалог с Г. Министра на В[ътрешните] Р[аботи] и Н[ародното] здраве разбрах, че до него идват сведения и недоволства за известни прояви на садизъм от страна на войскови чинове при заличаване на незаконните.

Така един жител се натъкнал на няколко голи трупове на млади девойки, убити в един дол около шосето Х. до с. У.

Пита се, щом са позитивни ятаци, там ли трябваше да бъдат премахнати? В с. П., откакто е било завършено следствието и задържането на младежи ремсисти/Р.М.С., някои от по-богатите родители внесли суми от 100 000 лв., с което съумели да освободят от очистване на техните синове. Така била събрана сумата 700 000 лв..

Пита се, белким парите могат да освободят от отговорност техните деца, които безотговорно са отсъствали от фамилиите си и са правили конспирации срещу страната? Тогава до каква степен ще се стигне, щом с пари може да се откупва активността за противодържавна активност?

В с. Х. бойци от една войскова част са набивали на колове главите на убити незаконни. Пита се, оправдана ли е с нещо сходна постъпка и има ли смисъл да се прави това?

Защо ще ги излагаме главите и труповете им по площади, с цел да се употребява това от техните съидейници и ги рисуват на следващия ден като герои - мъченици?

Не е ли по-достойно за нас като почтени и доблестни бойци да унищожаваме нашите врагове, така както се унищожава въобще врагът в багра, т.е. с разстрелване, без да изпадаме в сходно остървление, което не способства нищо, само че ни излага в личните ни очи като невъзпитани хора със садистични и скотски инстинкти.

Безпощадно гонене и заличаване на бандитите не значи да се правят жестокости.

Най-достойният метод за доблестния боец е да убие врага си в багра или да го разстреля в дебрите на планината - там, където е неговото укритие и откъдето той дебне да забие ножа в гърба на българската татковина. Ако те, незаконните, са жестоки садисти, в случай че те изпадат в такива скотски припадъци - поливат с газ, бият и изтезават жители, военни и служители на реда, дано нашият отговор да бъде - правилният изстрел против тях от ръката на българския войник, който пази българщината и обединеното родно място от грабливата, мръсна и подкупна ръка на безотечествениците.

Като се има поради горното, да не се позволяват сходни прояви, с които нищо не се реализира. Нелегални и позитивни ятаци са еднообразно отговорни и в идентична степен врагове на страната, чиято орис би трябвало да бъде такава, каквато те готвят на родината ни - гибел.

№ 232, 11 юний 1944 година, ст. София

Генерал-майор - пълководец на държавната жандармерия (подпис не се чете - ген. Борис Димитров - б.а.)

ДАА, фонд 1449, списък 1, а.е. 141
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР