Известно е, че на прощалния пир в чест на флотоводеца

...
Известно е, че на прощалния пир в чест на флотоводеца
Коментари Харесай

Флотът на Александър Македонски – в Америка?

Известно е, че на прощалния гуляй в чест на флотоводеца Нехарха и спътниците му, Александър Македонски се заразил с някаква загадъчна смъртоносна болест и скоро починал. Няколко дни по-късно големият му флот липсващ, без да остави никаква диря в хрониките.

Естествено, това дава богат материал за най-различни хипотези. През ХІХ-ти век известният немски академик А. Хумболт отбелязал, че след 330 година прочие Хр. Александър Македонски съзнателно подчертал върху географските открития по време на своите походи, като за тази цел поддържал огромен екип от учени: природоизследователи, географи, историци-хронисти, философи, художници.

Александър Македонски

Гръцката географска просвета тогава постигнала огромен прогрес. Колко малко знаели гърците преди тези походи – а пък и дали въобще знаели?, за високите планини на Армения, за Хиндукуш, Сър-Даря и Аму-Даря, за върховете на Хималаите и долината на Инд?

А моряците на Неарх пък били първите гърци, видели мангрови дървета по крайбрежията на тропическите морета. За тогавашните хора било извънредно забавно: а къде ли е краят на света? И има ли той край?

Край стените на Вавилон Александър построил голям флот. Ето какво написа римският историк Ариан (92-175): „ Според Птолемей, наследник на Лаге, от който черпя основно моите сведения, целият флот се състоял от към 2 хиляди кораба, в това число 80 с тридесет весла и доста други, също и за транспорт на коне, открити товарни ладии и всевъзможни други съдове. За да служат на корабите, за моряци взели финикийци, кипърци, карийци и египтяни “. Тоест: най-хубавите мореплаватели на Древния свят.

Разузнавателните експедиции на Неарх обиколили крайбрежията на Персийския залив. Капитан Бахтас разкрил Бахрейнските острови и ги нарекъл Тилос. Андростен доплавал до Абу-Даби и съобщил за търговията с перли по арабското крайбрежие. Хиерон заобиколил по море Арабия, само че се върнал, тъй като моряците били ужасени от големите водни пространства и безкрайните пясъчни пустини.

През лятото на 323 година прочие Хр. Неарх се канел да продължи разследващите пътешествия. Но ориста решила друго. На 10 юни Александър ненадейно починал. И флотът липсващ. Накъде ли го повел гръцкият адмирал Неарх?

Според Ариан, малко преди гибелта си Александър желал: „ …да тръгне от Персия, да заобиколи по-голямата част от Арабия, страната на етиопците, а също Либия и Нумидия от другата страна на Атлас до Хадес, да излезе в нашето море и, като подчини Либия и Картаген, да получи правото да се назовава „ цар на цялата земя “. Явно географските познания на гърците в онази ера не били чак толкоз нищожни, щом знаели, че Африка може да бъде заобиколена по море?

Според дръзката догадка, издигната от някои модерни американски историци, флотът на Александър поел на изток, около крайбрежията на Южна Азия. В Индия гърците създали две спирки: първо на южния завършек на полуострова, след това на източното му крайбрежие. От Индия корабите минали към Мианмар (Бирма), завили на юг, плавали около Малака и излезли към островите на Индонезия. Така флотът достигнал Нова Гвинея. Когато достигнал Полинезия, били минали към този момент 25 години от началото на пътешествието. Хората и корабите остарели, доста кораби потънали, част от екипажите починали в битки с локалните поданици. Били събрани още моряци от локалните поданици на Южна и Югоизточна Азия. Сред гръцките кораби били добавени огромни канута с екипажи от туземци. Флотът продължавал пътя си и достигнал Централна или Южна Америка.

Това е хипотезата. Но всеки ще каже: а къде са доказателствата? Според американските откриватели, доказателствата са стотици.

Например, едно от тях е, че хората, които стъпили на брега на Новия свят, носели шлемове в очакване на борбата. Но на рисунките по пирамидите на индианците мочика са изобразени типични гръцки шлемове с извити гребени. Същите шлемове, единствено че плетени от тръстика, удивили след доста епохи капитан Джеймс Кук, който ги видял измежду жителите на Хавайските острови…

Друг мотив са флейтите, изобретени от гърците и знак на бога с кози крайници Пан. Точно същите флейти са открити в Панама, Колумбия, Перу и на Соломоновите острови. Съвпадение или заимстване? Многозначително обаче е, че всички флейти свирят все в една и съща тоналност. Значи, може би имат един и същи генезис?

Интересното е още по какъв начин австралийски учени са твърдо уверени, че античните египтяни са плавали до Австралия. В австралийския щат Куинсланд са открити серия писмени знаци от средиземноморски вид. Впрочем, на антични китайски карти отпреди 2500 години са обрисувани северните крайбрежия на Австралия. Освен това, в Централна Австралия някои племена употребяват думи на древноегипетски език, без да схващат смисъла им. Те описват, че в миналото пристигнали хора оттатък морето и поискали да живеят с тях.

При проучване на мумиите в Британския музей било намерено евкалиптово масло, което било част от сместа за балсамиране. Но е известно, че по времето на фараоните евкалипти растели единствено в Австралия и най-близките й острови.

Ето за какво и хипотезата за доплаването на флота на Александър Македонски до Америка може да се окаже не чак толкоз фантастична.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР