Известно е, че множество фактори имат роля в появата на

...
Известно е, че множество фактори имат роля в появата на
Коментари Харесай

Кето диетата може да забави развитието на болестта на Алцхаймер

Известно е, че голям брой фактори имат роля в появяването на заболяването Алцхаймер, включително и съставът на чревните бактерии. Логично е диетата ни да има въздейства върху риска от заболяването.

Ново изследване откри, че химическо вещество, нараснало при следване на кето диети, характеризиращи се с ниско наличие на въглехидрати и високо наличие на протеини и мазнини, може да забави ранните стадии на свързаната с Алцхаймер загуба на паметта при мишки. Загубата наизуст е сравнима с лекото когнитивно увреждане, което се следи при хората, преди да настъпи заболяването на Алцхаймер.

Ключът към новото изобретение на екип, управителен от Калифорнийския университет в Дейвис (UCD), е молекулата бета хидроксибутират (BHB), чиито равнища се усилват при кетогенната диета. В този случай откривателите откриват, че BHB е в изключително огромно количество в биологичните пътища, свързани с паметта и гъвкавостта на мозъка.

" Данните поддържат концепцията, че кето диетата като цяло и съответно BHB забавя леките когнитивни нарушавания и може да забави напълно развитата болест на Алцхаймер ", споделя биохимикът Джино Кортопаси от UCD.

Кето диетата от дълго време се свързва със загуба на тегло и други изгоди за здравето. Всъщност някои от същите откриватели към този момент са открили при проучване на мишки, че този вид хранене е обвързвано с по-дълъг живот и опазване на здравето за по-дълго време.

Диетата трансформира метаболизма на организма, тъй че вместо да употребява глюкоза за сила, той изгаря диетични и складирани мазнини в тялото, произвеждайки кетони за „ гориво “ вместо глюкоза. Без нараснали равнища на глюкоза, равнищата на инсулин не доближават пикове и спадове след хранене, което понижава последващия апетит.

Проучването потвърждава, че спомагателните количества BHB, получени при следване на кето диетата, имат позитивен резултат върху мозъка и поддържат въртенето на „ зъбните му колела “, които могат да станат по-бавни с течение на времето и в преклонна възраст.

" Наблюдавахме удивителни качества на BHB да усъвършенства функционалността на синапсите – дребни структури, които свързват всички нервни кафези в мозъка ", споделя Изуми Маезауа, патолог в UCD. " Когато нервните кафези са по-добре свързани, проблемите с паметта при леките когнитивни нарушавания се усъвършенстват. "

До момента са следени връзки сред кетогенните диети и неврологични положения като епилепсията, което демонстрира, че има някакво взаимоотношение.

Въпреки това високите равнища на кетони носят със себе си опасности за здравето. Учените не са сигурни какъв брой положителни са кето диетите за нас като цяло, изключително в дълготраен проект.

Друг значим миг от изследването, оповестено в Communications Biology, е установяването, че кето диетата създава повече BHB при женските мишки, което наподобява, че им носи повече изгоди. Ролята на пола за риска от Алцхаймер е различен аспект на заболяването, който учените се пробват да обяснят.

" Ако тези резултати се пренесат при хората, това би било забавно, защото дамите, изключително тези, които носят генния вид ApoE4, са изложени на доста по-висок риск от Алцхаймер ", споделя Кортопаси, предава Science Alert.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР