Известно е, че жените получават по-ниско заплащане от мъжете в

...
Известно е, че жените получават по-ниско заплащане от мъжете в
Коментари Харесай

Жените в спорта получават в пъти по-малко от мъжете

Известно е, че дамите получават по-ниско възнаграждение от мъжете в доста сфери на активност. По последни данни в България дамите взимат с 15% по-малко от представителите на мощния пол за една и съща работа. Когато приказваме за професионален спорт разликата е още по-стряскаща.

Нека разгледаме първо тениса, където най-често вървят полемики по тематиката. 21, 55 милиона $ за година против 10, 58 милиона. Това демонстрира простата статистика за заплащането на Новак Джокович и Серина Уилямс по данни от 2015 година (тогава и двамата са номер 1 надлежно в мъжкия и женския тенис). По този мотив сърбинът твърди, че е изцяло заслужено мъжете да получават повече.

„Трябва да взимаме повече пари, тъй като мъжките мачове събират повече фенове. Логично е фондовете при нас би трябвало да са по-високи “, споделя той.

На радикално противоположно мнение е Серина. „Ако имам щерка и наследник, които играят тенис и са почнали да упражняват на три години, не бих споделила, че синът ми би трябвало да получава повече пари поради това, че е мъж“, безапелационна е американката.

През 2016 година гръмна огромен скандал поради изявление на шефа на шампионата в Индиън Уелс Реймънд Муур. Той съобщи, че дамите „ се возят на гърба на мъжете и би трябвало да падат на колене всяка вечер и да благодарят на Бог, че са се родили Роджър Федерер и Рафаел Надал, тъй като двамата носят на гърба си целия спорт “. По-късно Муур се извини за думите си и реши да се отдръпна от поста си. Фитилът обаче бе разпален.

Всъщност борбата за тъждество сред половете в тениса датира някъде от 70-те години на предишния век, когато една от легендите на този спорт, американката Били Джийн Кинг, повежда битка за равно възнаграждение за мъжете и дамите в Откритото състезание на Съединени американски щати. През 1973 година US Open става първият от четирите шампионата, който вкарва идентични хонорари. Кинг заплашва, че ще бойкотира конкуренцията, защото е спечелила 10 000 $ за купата си година по-рано, а Илие Настасе, първенецът при мъжете, е прибрал 25 000 $.

Въпреки опитите й обаче разликите в заплащането не престават да са обилни и до ден сегашен.

В други спортове разликата е още по-голяма. Във футбола наподобява разумно мъжете да получават доста повече, защото ползата към тях е много по-голям. Затова не е чудно, че наградният фонд на международното състезание за мъже е 26 милиона евро, а за дами – 750 000 евро. Както и, че Кристиано Роналдо печели към 22 милиона $ годишно от футбол, а Марта – женската версия на Пеле, си докарва към 400 000 $.

Интересното обаче е, че точно във футбола взеха решение да уеднаквяват заплатите в Норвегия.

Норвежката футболна федерация разгласи, че състезателите в мъжкия и женския народен тим на страната ще получават еднообразно заплащане. Сумата за дамите е увеличена до 6 милиона крони (574 540 паунда) на сезон, което е с 93% повече по отношение на предходните 3,1 милиона крони (296 845 паунда). Подобни хрумвания обаче няма на никое място другаде. Дори в Щатите, където към женския футбол има голям интерес, футболистките получават ниско възнаграждение и даже им се постанова да имат втора работа.

В баскетбола, вторият най-популярен спорт в света, разделянето е не по-малко отчетливо. Даяна Таураси от „Финикс“ получава 107 500 $ на сезон. Кралят на НБА Леброн Джеймс прибира по 22 970 500 на сезон. Към 213 пъти повече.

Тенденцията е ясна, а макар недоволството и опитите на доста спортистки да се изравни заплащането, наподобява, че е мъчно, напряко невероятно да се стигне до подобен миг в спорта. Защитниците на мощния пол настояват, че ползата към мъжете е надалеч по-голям и по тази причина е разумно да взимат повече. „ Вони на феминизъм и не се трае. Когато женският спорт мине мъжкия по приходи, зрителски интерес и зрелищност, тогаво можем да си приказваме отново. До тогава – всяка жаба да си знае гьола ”, твърди почитател във конгрес, а мнението му се споделя от стотици други ентусиасти.

Защитниците на другата страна пък не престават да настояват, че става дума за дискриминация и сексизъм.

В България тематиката не се визира постоянно, и то не е тъй като дамите не получават по-малко, а тъй като даже не им е хрумнало да се борят за равно възнаграждение. Доста спортове не са добре развити за дами и разумно финансовите хонорари са ниски. Женският футбол, да вземем за пример, продължава да е към момента екзотика. От Българския футболен съюз имат за цел да накарат повече девойки да играят футбол, макар че въобще не им дават обещание даже сходни заплати като тези на мъжете.

Както по света, по този начин и у нас, в редица сфери, дамите би трябвало да се оправят с много провокации, с цел да са сполучливи. На помощ за всички дами, които желаят да се развиват идва бизнес програмата от Fibank Smart Lady, основана особено за дами. Тя не е профилирана за дами-спортистки, само че има за цел да облекчи всички дами със личен бизнес като им даде сигурност, време и независимост, а с това може би и повече време за спорт.

Кредитът предлага атрактивна годишна рента, гратисен интервал по време на майчинство (до 15 месеца), дълъг интервал на погашение, включена застраховка „ Спокойствие с FiHealth“ и VIP пакет здравна застраховка „ Здраве“ от FiHealth.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР