Известният южноафрикански адвокат и право защитник Джордж Бизос е починал

...
Известният южноафрикански адвокат и право защитник Джордж Бизос е починал
Коментари Харесай

Почина адвокат на Нелсън Мандела

Известният южноафрикански юрист и право бранител Джордж Бизос е умрял на 91-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

За кончината на юриста са съобщили от фамилията му. "Нашият обичан родственик си отиде през вчерашния ден в дома си. Той до последния си мирис бе заобиколен от най-близките си хора ", се е посочвало в изказване на роднините на починалия.

Джордж Бизос (роден през 1927 година в Гърция) на тринадесетгодишна възраст е избягал през 1941 година от окупираната от нацистите си татковина в Южна Африка. Той и татко му Антонис са помогнали на новозеландски бойци, част от английския експедиционен корпус, да се спасят от немски плен.

Джордж Бизос е приключил право и станал член на адвокатска гилдия в Йоханесбург през 1954 година Две години по-късно той е станал юридически представител на своя някогашен състудент Нелсън Мандела  Нелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, лидер на Африканския.

Бизос е защитавал бореца за права на цветнокожото население на Южна Африка по време на така наречен Процес Ровиния. Делото е приключило през 1964 година с неоправдателни присъди за Мандела и неговите сподвижници.

"Човек, който има високи професионални качества и има мощно развито възприятие за правдивост ", по този метод политикът е определил своя юрист години по-късно.

Настоящият държавен глава на Република Южна Африка Сирил Рамапоса е изразил съболезнования към фамилията на умрелия. "Отиде си една знакова фигура от историята на нашата страна ", се е посочвало в адреса.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР