Известният в съседната държава детски писател Петре Кръчун представи пред

...
Известният в съседната държава детски писател Петре Кръчун представи пред
Коментари Харесай

Известният румънски писател Петре Кръчун представи двуезичната си книга „Съвременни приказки“ в Библиотечко

Известният в прилежащата страна детски публицист Петре Кръчун показа пред дребните русенски читатели своите „ Съвременни приказки “. Книгата е двуезична, като българският превод на седемте истории е поверен на Лили Ганчева и Виолета Фратева, които пристигнаха в библиотеката особено за срещата с създателя. Красивите илюстрации са на Кристина Диана Енаке.

Петре Кръчун беше съпроводен от свои съидейници, измежду които и Даниела Бардан – управител на Окръжна библиотека „ И. А. Басарбеску “ – Гюргево.

Преди да дойдат децата от СУ „ Христо Ботев “ и ПЧСУ „ Леонардо да Винчи “ гостите разгледаха библиотеката и останаха очаровани от новите пространства на читалните, бранш „ Изкуство “ с музикалната зала и Библиотечко. Особено забавни за тях се оказаха ретро музеят, експозицията от екслибриси на библиотеката и часовниковата кула.

Разходката в библиотечните потайности беше прелестно начало на срещата с новите български читатели на Петре Кръчун, които с интерес изслушаха неговата история по какъв начин е станал повествовател на приказки и една от тях - „ Самохвалещата се писмен знак „ А “, включена в двуезичната книга. Децата му зададоха куп въпроси. Писателят отговори изчерпателно на всеки въпрос, а в края на срещата се оказа, че оставя цялостен куп другари в Русе, които търпеливо чакаха подпис на своя брошура „ Съвременни приказки “. Интересни за присъстващите бяха мненията на преводачите Лили Ганчева и Виолета Фратева за работата по книгата, а госпожа Фратева влезе и в ролята на преводач на срещата.

Двуезичната книга се оказа любопитен подарък преди Коледа. Малките читатели и техният нов другар – Петре Кръчун, се разделиха с обещания да се видят още веднъж на русенска земя с още преведени на български произведения на румънския публицист. Петре Кръчун остави за чуждоезиковата читалня на библиотеката и други свои издания на румънски и британски език.

 Кой е Петре Кръчун? Роден е на 29 август 1962 година в Гюргево. Петре Кръчун е публицист най-вече на детска литература. Също по този начин е публицист, създател на документални филми, осъществил и доста телевизионни излъчвания. Член е на Съюза на румънските писатели, филиал „ Литература за деца и младежи “. Директор на литературния портал за деца и на уеб страницата „ Румънска еднаквост “. От 2015 година Петре Кръчун е почетен жител на Гюргево. През 2016 година показва Румъния на интернационалния панаир за детска литература в гр. Болоня (Италия) с творбите „ Момиченцето и Цветето “ и „ С Андерсен в царството на приказките “. Създава нови произведения – най-много приказки за деца с друга тема: „ Приказки за моето семейство “, „ Пътят на дъгата “, „ Змеят Губи-лято “, „ Горският замък “, „ Стаята на щастието “, „ Страната на змея Бетяг “, Урочасаното слънце “ и други През 2021 година излиза книгата „ Съвременни приказки “, преведени от преводачите от Русе Лили Ганчева и Виолета Фратева: „ Ястребът и гълъбът “, „ Малкото гарванче “, „ Първият полет “, „ Комарите с ниски оценки “, „ Самохвалещата се писмен знак „ А “, „ Дядо Николай оставя дарове и в бедните обувчици “ и „ Снежният човек желае у дома “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР