Известният традиционен бой с домати Ла томатина“ във Валенсия беше

...
Известният традиционен бой с домати Ла томатина“ във Валенсия беше
Коментари Харесай

Испания възроди боя с домати за първи път след пандемията


Известният обичаен пердах с домати „ Ла томатина “ във Валенсия беше съживен за първи път след пандемията, пишат международните организации. Той се организира в градчето Буньол, което се намира на 30 км от Средиземно море.

Традицията стартира през 1945 година и задачата ѝ е само развлечение, само че първият пердах с домати надалеч не бил подобен.

По време на церемониал с великански маски в Буньол един от участниците развалил костюма си. Той толкоз се ядосал, че почнал да замеря хората към него с домати от близка сергия. Възникналият пердах бил спрян от полицията.

На идната година няколко млади локални момчета повторили случилото се на същата дата – инсценирали скандал между тях и почнали да се замерят с домати. Полицията още веднъж ги разтървала, само че традицията била факт. На третата година към този момент стотици се присъединили в багра с домати.

В началото на 50-те години на предишния век „ Ла Томатина “ била неразрешена от Франко поради неналичието на религиозно значение на фестивала. Това обаче не спряло хората и доста от тях били задържани. В знак на митинг до 1957 година се провеждали „ доматени погребения “ – локалните носели ковчег с голям домат в него по централните улици, а музиканти свирели погребални маршове.

Традиционният пердах с домати в Испания


Протестът бил сполучлив и „ Ла Томатина “ още веднъж била позволена като формален фестивал. Обикновено боят с домати продължава към един час и има строги правила, измежду които да смачкаме леко доматите преди да ги хвърлим по някого, с цел да не нанесат огромни провали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР