Известният руски режисьор Андрей Звягинцев обяви, че напуска Съюза на

...
Известният руски режисьор Андрей Звягинцев обяви, че напуска Съюза на
Коментари Харесай

Режисьорът на Левиатан Андрей Звягинцев: Напускам всички постове, кликата на Путин е безобразна

Известният съветски режисьор Андрей Звягинцев разгласи, че напуща Съюза на кинематографистите на Русия, журито на авторитетни съветски кино награди и всички кино организации и институции. Поводът е известието, че тази година няма да има номиниран съветски филм за премията " Оскар ", само че в изказването си Звягинцев на практика прави политическа декларация против режима на Владимир Путин.

Два кино лентата на режисьора са били номинирани за " Оскар " за чуждоезичен филм, той е притежател на " Златен лъв " (голямата премия на фестивала във Венеция) за " Завръщане ", премия от фестивала в Кан и " Златен глобус " и номинация на американската Академия за " Левиатан ". Ето какво съобщи Звягинцев:

" Решението ми да напусна комисията за номиниране на филм за оскарите е подбудено почти от същите аргументи, за които написах в писмото си до ръководителя на тази комисия Павел Чухрай - след решението от 28 септември той напусна поста си.

Когато научаваш от пресата за решението на ръководена от теб организация за към този момент оповестеното ѝ решение да не се предлага тази година филм от Русия - каквито и да са политическите, моралните или естетическите съображения, стимулирали тези, които еднолично одобриха това решение - то става дума за вопиющ волунтаризъм на няколко членове на комисията, въобразили си, че е задоволително своеволното им виждане за обстановката.

Това е не просто необичайно или подозрително, а също по този начин е и безобразно, като това, че един човек седи пред бутона за нанасяне на нуклеарен удар, а всички останали (а те са милиарди хора) със спотаен мирис чакат да видят ще го натисне ли или не.

Неудобният за съветската власт Андрей Звягинцев не може да откри пари за новия си филм.

Той към този момент направи два необратими жеста - развихри война със комшия, който в миналото беше добър, а в този момент реши да устрои и бягството от страната на голям брой жители. Последиците от пагубната по мащабите си филантропична неволя са в ръцете (и се дължат) единствено на един единствен човек.

В бъдеще освен " прелестната бъдеща Русия ", само че и целият свят е просто належащо да преразгледат това положение на нещата. Моделът един взема решение за всички не работи и е най-много гибелен.

Нямам ни минимум предпочитание по какъвто и да е метод да бъда свързван с безумните решения и да съм причастен към дейностите и насторенията на сходни хора. Напускам освен упоменатата организация, само че и апелирам общественото ми изказване да се счита и за засягащо другите: Съюзът на кинематографистите на Руската федерация, академията " Златен орел " и Академията " Ника ".

Оставам съветски режисьор и съветски жител, единствено че без университетски и други привилегии на участието да взимам решения, съдбоносни за който и да е. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР