Известният руски прот. Алексей Умински предизвика разгорещени дебати в руското

...
Известният руски прот. Алексей Умински предизвика разгорещени дебати в руското
Коментари Харесай

Известен руски свещеник беше наречен престъпник в расо“ заради призив за християнско отношение към Навални

Известният съветски прот. Алексей Умински провокира разгорещени диспути в съветското общество поради малко видеообращение, в което приканва за християнско отношение и оказване на здравна помощ на пандизчията Алексей Навални. Той подсети думите на Христос: „ Който ни приканва да се отнасяме към всеки човек зад решетките като към Самия Него “.
Телевизионният канал на Московска патриаршия „ Спас “ осъди известния московски клирик, ръководител на храма „ Света Троица “, тъй като е защитил водача на съветската опозция Навални. Участниците в тематичното предаване приканиха за „ съществено пречистване “ измежду свещениците, които стават проводници на „ оранжевите революции “. „ Пред нас е същински нарушител, единствено че в расо, който се занимава с екстремизъм. Защо да не се приложи към него наказателният кодекс? Трябва да се поведе невъзмутима битка с цветните технологии вътре в православните енории, да се обърне съществено внимание на сигналите от тези енории, в противоположен случай скоро ние ще се сблъскаме със свещеници, които ще станат съществени играчи освен срещу църквата, само че и срещу конституционния строй на Русия “, съобщи политологът доцент Сергей Карнаухов в предаването. Другите събеседници, в това число свещеници, не се разграничиха от този мироглед. О. Алексей Умински беше наименуван също „ подбудител, който тласка нашата черква към бездна “, „ духовник в кавички “ и други
 Местят Навални в стационар на регионална болница за наказани Местят Навални в стационар на регионална болница за наказани
Лекарите взеха решение да трансферират Алексей Навални в стационара на районната болница за наказани във Владимир. Това беше обявено в понеде...
В отбрана на съветския духовник от църковните среди се изправи само порталът „ Православие и мир “, на който прот. Алексей Умински от време на време сътрудничи. Макар че през последните години бяха направени доста опити уеб сайтът да бъде злепоставен, и до през днешния ден той остава най-влиятелната самостоятелна църковна медия в страната. Редакцията на Правмир съобщи, че прекратява съдействието си с канал „ Спас “, до момента в който той не сервира опрощение в ефир, оповестява Двери.бг.
В изказването на основния редактор на Правмир Анна Данилова се споделя също: „ Прот. Алексей Умински е духовник, който неведнъж е бил в пандизите. Не веднъж, в това число и чрез нашата редакция, са му излъчени молби да посети някой човек в затвор. Клириците и миряните на храма „ Света Троица “ от доста години оказват помощ на пандизчии. Познавайки пандизите не по непознати разкази, прот. Алексей се обърна с естествени за духовник думи за състрадание – и не за първи път. Никога, когато човек в пандиза е получавал отвод за здравна помощ, отец Алексей не е оставял това без внимание, а постоянно е отправял апел към състрадание и човещина.
В дните на Великия пост стотици хора бяха смутени, смутени и заслужено ядосани. Това проличава добре от мненията на програмата в обществените мрежи и под самия запис на предаването. Клеветата и оскърблението са неразрешени от светските закони на нашата страна, а още по-недопустимо е това за православен телеканал. Клеветата против свещенослужители опорочава самото наименование на канала, носещ името на Христос Спасителя. Редакцията на Правмир прекратява съдействието си с телеканал „ Спас “ до поднасяне на опрощение на свещеника от управлението на малкия екран “. В резултат водещият на скандалното предаване Роман Голованов се извини в ефир на отец Алексей Умински.
Официалните църковни представители като Владимир Легойда и Вахтанг Кипшидзе в допълнение покачиха напрежението с спорни изявления. Владимир Легойда съобщи, че „ явно в живота на всеки от нас има хора, към които не можем да се отнасяме по този начин, както желае Евангелието, като задачата е тези хора да стават все по-малко “. Вахтанг Кипшидзе се възмути по какъв начин е допустимо да се приказва с подобен безусловен език с една публична църковна медия и то „ от страна на външни хора, които нямат никакво отношение към формалните структури на църквата “.
 Сътрудничка на Навални: Няма вяра за положителни вести за здравето му Сътрудничка на Навални: Няма вяра за положителни вести за здравето му
Съюзничката на затворения критик на Кремъл Алексей Навални, Любов Собол, съобщи, че няма вяра да получи положителни вести за здравето на година..
Подобни изявления от страна на високопоставени църковни служители дадоха мотив за нови обвинявания против РПЦ, че служи повече на политическия режим, в сравнение с Евангелието, което се отразява негативно на задачата ѝ в обществото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР