Известният фолкпевец Васко Лазаров почина внезапно завчера вечерта, а сигналът,

...
Известният фолкпевец Васко Лазаров почина внезапно завчера вечерта, а сигналът,
Коментари Харесай

Фургон в общински имот е бил убежище на внезапно издъхналия фолкпевец Васко Лазаров

Известният фолкпевец Васко Лазаров умря ненадейно завчера вечерта, а сигналът, че е умрял в колата си в с. Логодаж, е бил подаден на тел. 112.

Приятелят му Йордан Тунтев, някогашен начален преподавател в Девето учебно заведение в Благоевград, който след два инсулта се изнесъл за непрекъснато да живее в с. Логодаж, е може би последният, който го е видял жив, написа

" Тук стана ", сподели мъжът леке на пътя и описа: " С Васко сме положителни другари повече от 30 година Минава през мен съвсем всеки ден. Вчера на обяд се отби, спря пред нас, караше един пластмасов бидон и сподели, че в събота ще пристигна да изпълни от мен вода да си полива дръвчетата. Пита дали за Коледа, както предни години, ще изпека прасенце да се съберем и да попее, и си потегли.

Влязох у дома да си работя, към 9 и нещо вечерта излязох да заключа входната врата и против мен светнаха прожектори. Бяха двама служители на реда, питаха за Васко по кое време за последно съм го видял. Помислих, че нещо неприятно е станало, мина ми мисълта за злополука. Излязох от портата и видях буса му, паркиран пред къщата ми.

Питам какво се е случило с него, а те насочиха вниманието ми надолу. Лежеше на асфалта пред вратата, главата му беше тук (показва), а краката към вратата ми. Останах шокиран, той постоянно ми се обаждаше, като идва, денем беше минал и не сподели, че отново ще се качва. Това късно идване породи у мен подозрения да не му се е случило нещо, макар че по тялото нямаше следи от принуждение.

Знам, че работеше към транспортна компания на някакъв Йоско от Крупник, не сме говорили доста, само че беше загатнал, че са се разделили. На Задушница работодателят му се обадил да вози преводача, а Васко бил пил една ракийка, нали починаха и майка му, и татко му, и отказал. Той обаче настоял и Васко употребявал нецензурни изрази…

Нямаше проблеми с кръвното налягане и не се е оплаквал да има здравословни проблеми – на мен ми донасяше медикаменти като го помолех, с цел да не слизам в града. Като си постави горе фургона, доста му беше кеф, дръвчета посади тази пролет и всички се хванаха. Планираше 60-годишнината там да чества на 10 юни, само че не знам за какво сбирката не се състоя. Искаше и лозички да му дам, само че му споделих, че още е рано за тях, не е опадала шумата.

Мечтаеше да пристигна да си живее в Логодаж в тоя фургон, споделяше, че му е доста умерено. След като му взеха етажа в къщата му в кв. „ Грамада “, живееше в общинско жилище в жк „ Струмско “. Децата не са идвали тук, доколкото знам, огромната – Вени, е в Белгия, а 17-годишния му наследник от втората брачна половинка не съм го виждал в никакъв случай.

Полицаите споделиха, че е получил инфаркт, само че по какъв начин е паднал с краката обратно?! А и не се е обадил, като е дошъл… Освен това ключовете от колата бяха в него, а постоянно като е идвал, а това са стотици, хиляди пъти, в никакъв случай не е вадил ключа от колата, толкоз е бил спокоен, че никой няма да я открадне. Той няма какво да прави нагоре на мястото в тъмното и в никакъв случай не е идвал по това време вечерта, в никакъв случай!

Мой братовчед обаче ми описа, че нощес Васко бил с някакво момиче, тя се обадила на тел. 112, само че не можа да ми каже какво се е случило, нито по какъв начин е изглеждала. Много му беше копнеж на Васко тук да пристигна да си живее, на село, но… орис, никой не може да избяха от нея! Талантлив човек беше! Последно с Йорданка Варджийска пяха в Усойка. На „ Пирин фолк ” не пожела да взе участие, сподели, че 4 пъти го е печелил, дано и други да имат тоя късмет “, описа Йордан Тунтев.

Преди време Васко Лазаров наел общински парцел в края на с. Логодаж и поставил там фургон. Съседката в една от най- околните къщи под него баба Изографка през вчерашния ден изясни, че не го познава. „ Знам, че горе е поставил фургон, само че не съм го виждала “, откровена бе старата жена.

Васко Лазаров издъхна на 59 година Аутопсия ще покаже дали инфаркт или инсулт е повода за нелепата кончина на Васко, който всички назоваха Славея на Грамада, поради квартала, където израства. Смъртта пристигнала изненадващо и бързо – Васко не е боледувал и до последно беше деен в обществените мрежи. Един от последните му постове беше привет към всички негови сътрудници, които на 2 октомври празнуват интернационалния ден на усмивката.

Името му ще остане вечно обвързвано с фестивала „ Пирин фолк “, в който през 1992 година завоюва първа и втора премия. През 2000 година дружно с Йорданка Варджийска и песента им „ Нищо не може да ни раздели “ печелят първа премия на журито. Авторските композиции, с които се показва там, са едни от шлагерите, тръгнали от сцената на Летния спектакъл в Сандански. Сред тях са: „ Ти, обичана, майка и жена “ и „ Дари, Дари “, чиито музика и текст са дело на Никола Ваклинов.

Васко Лазаров единствен бе поканен да показа България на „ Етно-фест “ – Скопие 2010 година дружно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи сполучливо към този момент повече от 15 години и с която се постановат като „ Балкански дует “.

Има издадени 8 независими албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.

През 2017 година той бе специфичен посетител на фестивала „ Пирин фолк “ по случай 25-ия му празник. На сцената показа авторската си ария „ Тугино пуста “.

Хиляди другари, познати и фенове на македонската ария реагираха на известието за неговата гибел. За него си спомни театралът от ЮЗУ Златко Павлов, който описа по какъв начин Васко се записал в неговия клас да учи кино и тв постановка, само че бързо се отказал поради пеенето. А песента е негов неизменим пасажер до края на дните му.

Първите си стъпки Васко прави в състава на Дома на националната войска под управлението на Александър Миразчийски. Той е изобретение на огромния цигулар и композитор Никола Ваклинов, с който са измежду основателите на авторската ария в България. Впоследствие Лазаров става нееднократен притежател на разнообразни оценки и награди на фолклорните фестивали в България. Освен в родината си, е изнасял концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР