Известният български медиен издател и бизнесмен Делян Пеевски, който САЩ

...
Известният български медиен издател и бизнесмен Делян Пеевски, който САЩ
Коментари Харесай

EURACTIV: Къде е живеел Делян Пеевски преди евроизборите – в България или ОАЕ?

Известният български медиен издател и предприемач Делян Пеевски, който Съединени американски щати дефинират като забъркан в корупция „ олигарх “, взе участие на изборите за Европейски парламент през 2019 година и съумя да завоюва мандат за своята партия Движение за права и свободи. След това той се отхвърли от позицията си в Европейския парламент, само че изискването въобще да взе участие във вота е пребиваването му през последните две години на територията на Европейски Съюз. Това се показва в проучване на EURACTIV.
Разследващият публицист Атанас Чобанов оповестява, че в документите, станали известни като „ Досиетата Пандора “, се открива позволение за непрекъснато престояване на Пеевски в Обединените Арабски Емирства, което изтича на 21 юни 2018 година „ То е залепено на страница в паспорт с номер 382843774 на името на Делян Пеевски “, написа Чобанов.
Според изследването разрешението за непрекъснато престояване е годно при положение, че приносителят живее не по-малко от 6 месеца в годината в ОАЕ, само че в това време Пеевски работи като народен представител в българския парламент. В същото време той е позволен да се кандидатира и на европейските избори.
Проблемът е, че Пеевски не може по едно и също време да е живял на територията на Европейски Съюз и ОАЕ в интервал от две години преди евровота.
Сега Министерство на вътрешните работи ще би трябвало да отговори на въпрос дали е възобновено разрешението за престояване на Делян Пеевски в ОАЕ след 21 юни 2018 година и какъв брой дни е обитавал господин Делян Пеевски в България в двугодишния интервал преди европейските избори през 2019 година
В края на предходната година „ Капитал “ разкри, че компанията на Делян Пеевски „ Интръст “, която е включена в черните описите по закона „ Магнитски “, е съумяла да продаде парцели за близо 20 млн. лева Голяма част от тях са продадени на ММА боеца Севастиян Костов.
Сами по себе си глобите на Съединени американски щати не стопират опциите на компании, попаднали в описите като „ Интръст “, да се разпореждат с имуществото си. Формално световният закон „ Магнитски “ само попречва американски жители и компании да влизат във взаимоотношения със глобените.
Българските разширени описи, които бяха признати от служебното държавно управление след оповестените ограничения от Съединени американски щати, също са ориентирани единствено към това държавни компании и институции да не влизат във взаимоотношения с посочените компании и лица. Но има риск, който влезе във взаимоотношения да се окаже в санкционен лист като близки или съдействащи на хора като Пеевски, който Съединени американски щати упрекват в корупция.
Интересно е и по какъв начин е станало заплащането по договорката. Един от проблемите за глобените по „ Магнитски “ е, че банките ги вкарват в своите черни описи и стопират да ги обслужват и блокират средствата им. А законът не разрешава заплащания над 10 000 лева в брой.
Преди пет дни Върховният административен съд разгласи за противозаконни българските черни описи по „ Магнитски “. Решението е взето на първа инстанция и може да се апелира.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР