Известен доцент по история от Смолян почина в болница, след

...
Известен доцент по история от Смолян почина в болница, след
Коментари Харесай

Доцент по история почина в болница, след като го помете кола

Известен доцент по история от Смолян умря в болница , откакто бе затрит от кола. 74-годишният доцент Христо Гиневски е бил блъснат от кола, до момента в който пресичал пътното платно в кърджалийското село Бенковск и. Инцидентът е станал към 9,50 часа в понеделник. Доц. Гиневски е бил ударен от автомобил „ Рено ", зад кормилото на който е бил 76-годишен лидер . Превозното средство се е движило с несъобразена скорост . Пострадалият мъж е бил закаран в болничното заведение в Кърджали, само че макар напъните на лекарите в късния следобяд е умрял.

Доц. Христо Гиневски е учител във филиала на Варненския свободен университет в Смолян.

Доцент доктор Христо Гиневски е роден на 10.03.1943 година в Устово, Смолянско. Завършва специалността „ История " в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". Работи като публицист в окръжния вестник „ Родопски порив ", в публични и държавни институции. Защитава докторска дисертация на тематика „ Българското възобновление в Средните Родопи ". Избран е за доцент на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър " и е учител във филиала в Смолян по стопанска история, езикова просвета, краезнание . От възобновяване на списание „ Родопи " до в този момент е негов заместител основен редактор.

Научните му ползи са ориентирани към българското възобновление, както и към новата история на България и Родопите. Автор е на редица монографии - „ Хаджи Христо Попгеоргиев " (1996), „ Родопско възобновление " (2001), „ Родопска възрожденска интелигенция " (2004), „ Миналото на Средните Родопи - ХІХ и началото на ХХ век. Възраждане " (2008). „ Миналото на Устово " в 2 тома (2013) и други Председател на Инициативния комитет за отбрана на ползите на живеещите в квартал Устово, Смолян. Председател на устовското читалище „ Кирил Маджаров " - най-старото ни читалище в Средните Родопи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР