Извършването на интегриран контрол от полето и фермата до трапезата

...
Извършването на интегриран контрол от полето и фермата до трапезата
Коментари Харесай

Георги Събев: Контролът от полето и фермата до трапезата гарантира качеството на българските храни

Извършването на интегриран надзор от полето и фермата до трапезата подсигурява производството на качествени храни. Именно сигурността на предлаганите артикули на пазара в страната е главен, водещ приоритет в работата на Министерството на земеделието, храните и горите. Начините за реализирането му са многопосочни и обгръщат, както основаването на ново законодателство и рационализиране на съществуващото, по този начин и възстановяване и насърчаване механизмите на надзор, осъществяван от способените структури на ведомството. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при присъединяване си в 15-тия конгрес на акция - Да! На българската храна - Криза и Зелена договорка: време за бързи решения в земеделието.

Аграрният заместник-министър осведоми, че по самодейност на МЗХГ се създава Програма за локални обичайни и районни обичайни артикули. Тя цели остойностяване на капацитета на тези артикули и усилване на връзката им с общностите, с оглед развиване на локалната стопанска система и аграрния бранш. С нея ще се даде подтик за развиване и одобряване на районни типични артикули и ще способства за социално-икономическия напредък на българските райони и общини, уточни Георги Събев. Той разяснява още, че европейските схеми за качество не са задоволително разпознаваеми у нас, а те са поръчител за качество и могат да оказват помощ страната да се утвърди с нещо обичайно и неповторимо.

„ Стимулирането на вложенията и въвеждане на нововъведения в индустриалния развой на български производители, насърчаването на съдействието сред производители и преработватели, намаляването на административната тежест, действителното противопоставяне на нелоялните търговски практики дават опция за предложение на по-голям подбор български храни на пазара ", уточни заместник-министърът. Според него, пандемията COVID-19 ясно сподели, че е належащо да се подхващат ограничения, които да дават еластичност и повече благоприятни условия за преориентиране на агрохранителния бизнес, който обезпечава нашата продоволствена сигурност. Той открои първостепенното значение на гарантирането на наличността на храни за жителите, което извежда на напред във времето и жизненоважната роля на земеделските стопани за устойчивостта на веригата на предложение на храни. За да подсигуряваме сигурността на тези стопани е значимо да увеличим конкурентоспособността на нашите фермери, обясни Георги Събев.

Заместник-министърът изясни, че е належащо да се откри точният баланс сред по-високите условия на потребителите и способността на земеделските производители да отговорят на тях. И посочи, че фермерите са част от хранителната верига, в която търговците, хранително-вкусовата индустрия и индустриалните предприятия имат по-голяма степен на въздействие. „ Необходимо е ангажиране на всички сътрудници в хранителната верига, с цел да се решат всички въпроси в бранша ", добави той.

По време конференцията, представителите на бизнеса сложиха въпроса за понижение на Данък добавена стойност за храни на 9%, като заместник-министър Събев акцентира, че МЗХГ поддържа това искане. По думите му, нещата не може да не престават както до в този момент, нужна е съществена смяна и това е самодейност, която би трябвало да бъде подкрепена.

Аграрният заместник-министър открои и нуждата от повече вложения в агронаука и развойна активност, като изясни, че те са с дълготраен небосвод, само че имат висока възвръщаемост. Той разясни, че всяко едно евро вложено в просвета, връща 10 евро в стопанската система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР