Извършените оценки от двама експерти от Националата художествена галерия и

...
Извършените оценки от двама експерти от Националата художествена галерия и
Коментари Харесай

Откритата картина на Джаксън Полък у нас е била подарък за холивудската актриса Лорън Бекол

Извършените оценки от двама специалисти от Националата художествена изложба и експерт-реставратор на картината, открита в България,  сочат, че стилът на изобразяване дава отговор на творчеството на известния художник Джаксън Полък.

Това оповестиха от Софийската градска прокуратура. „ Стил, техника на осъществяване и художествена специфичност на картината дават отговор на естетическите особености за живописта на Джаксън Полък от интервала от 1945–1950 година “, съобщи представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Специалистите са предложили осъществяването на още една експертиза и тя споделя: „ Извършеният флуоресцентен разбор, който демонстрира точния химичен състав на всеки цвят, демонстрира, че употребяваните пигменти са сходни с пигментите, употребени от Полък в други творби. Това е значим, само че не решителен детайл от авторската идентификация “, добави тя. Комисия от трима български специалисти предлага да се направи разбор на свързвателя на боите, за което е належащо вземането на проба – нещо, невероятно на този стадий, разясниха от СГП.

 ГЕРБ/СДС

Интересен подробност е посвещение на гърба на творбата, което съставлява надпис горе в ляво на анлийски език, гласящ:

„ На моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 “.

Датата 16 септември съответствува с рождения ден на американската актриса, която през 1949 година е била млада, изгряваща холивудска звезда. Бекол е носителка на „ Златен глобус “ и има номинация за „ Оскар “. Освен във филми тя се изявява и на театралната сцена зад океана, за което има премия „ Тони “. Омъжена е за Хъмфри Богарт, с който остава до гибелта му.

По инструкции на наблюдаващия прокурор се приготвя спомагателна експертиза на творбата. Ще се търси и интернационална правна помощ.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за търсене. Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се приготвя продажбата на значимо произведение на изкуството.

Задържаният българин, у който е открита картината, не е бил неин притежател, а я е съхранявал. Той е художник, споделя, че не е знаел дали платното е достоверно или не.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР