Извършени са две посегателства върху Левски в името на усвояването

...
Извършени са две посегателства върху Левски в името на усвояването
Коментари Харесай

Минеков: Килията на Левски е облицована с гипсокартон

„ Извършени са две похищения върху Левски в името на усвояването на средства “ – това разгласи служебният министър на културата Велислав Минеков по време на конференция през днешния ден.

„ Едното е така наречен реституция на паметника на Левски, в медиите е обявено като реституция. Такава реституция не се е състояла! Пред мен е освен нарушаване на настоящия закон, защото става дума освен за посягане върху Левски, само че и върху монумент с най-висока категория “, изясни Минеков.

„ През 2013 година е оповестено, че стартира реституция на паметника на Левски. Но вместо реституция, Столична община е направила ремонт. Повикани си зидари, тенекиджии и прочие общи служащи да се допрян до светинята. Ремонтирани са дреболии, железни детайли на канделабрите, само че няма никаква реституция. Има единствено рекомендация на комисията да се направи цялостна консервация и реституция, което не се е случило “.

Минеков изнесе информация и за нарушаване, осъществено в подземията на Националната художествена изложба, където се намира килията, в която се допуска, че Левски е бил арестуван. " При ремонта през 2013 година е пометен стенна живопис, средновековната настилка е унищожена, стените са облицовани с гипсокартон ", сподели министърът.

Той алармира и за реставрацията на лъвовете на Лъвов мост при построяването на новото кръстовище. „ Спомням си една от акциите по възстановяване на лъвовете – със стоманени четки и ъглошлайв. Това е все едно аз да съм стоматолог и да потегли към устата ви с длето  и чук “, разяснява още Минеков.

Паметникът на Цар Освободител също е бил „ демонтиран безобразно “ през 2012 година, акцентира той. По думите му никакви експертни съгласувания не са се случили преди краката на коня да бъдат отрязани с ъглошлайф. " Надявам се тези хора да изпитат позор и да се извинят ", добави служебният министър.

Междувременно минути след брифинга Министерство на културата заяви, че със заповед на министъра е дисциплинарно уволнена изпълнителната директорка на ИА " Национален кино център " Жана Караиванова. Причините – „ редовно несъблюдение на служебните отговорности и финансови нарушавания “, установени в одитен отчет от май месец тази година.

Караиванова е някогашна актриса и бе назначена на поста през 2017 година Тя пое поста след краткотрайно изпълняващия длъжността Камен Балкански. Припомняме, че точно Националният кино център дава отговор за разпределението на бюджетното финансиране, което отива за българско кино.

 
„ Яйлата “ – византийската цитадела, достроена с... итонг?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР