Извънредното положение в България бе удължено до 13 май. Всякакви

...
Извънредното положение в България бе удължено до 13 май. Всякакви
Коментари Харесай

Кичо Добрев: Струва ми се, че нито едно първенство няма да завърши

Извънредното състояние в България бе удължено до 13 май. Всякакви спортни надпревари и занимания са прекратени. Но с изключение на спортната страна на нещата, от ден на ден се разясняват и икономическите последствия от рецесията. Решихме да проверим каква е обстановката в една от най-големите детско-юношески школи в България – тази на Септември (София). Разговаряхме със спортния шеф на клуба Кристиян Добрев. Пред Viasport.bg той заяви, че заплатите на треньорите и чиновниците в клуба са понижени поради обстановката и рецесията, подбудена от пандемията от COVID-19.

- Г-н Добрев, по какъв начин се справяте със обстановката?

- Спазваме рекомендациите на щаба, който се бори с пандемията. Мисля, че сме огромни и виновни хора. Каквото би трябвало, ще го изпълняваме. Ще забележим какъв брой време ще продължи.

- Какво се случва сега с школата на Септември? Тя е една от най-големите в страната.

- Това, което се случва и в останалите школи. Тренировките са прекратени. Не се организират никакви занимания, което не значи, че сме занемарили работата. Някои от треньорите организират отдалечени тренировки. Спускат стратегия на децата какво би трябвало да извършват и какво да вършат. В тези дни единственото, което може да се тренира, е под формата на самостоятелни занимания у дома.

- Всички разясняват икономическата страна на нещата. В момента не се заплащат такси, нали?

- При нас в елитните тимове по принцип такси не се заплащат. В подготвителните групи се заплащат, само че в тези времена на пандемия, откакто не се организират подготвителни занимания, респективно не се събират и такси. Това е и облекчение към родителите на децата. Не е обикновено, когато не се организират подготвителни занимания, да се събират такси. Надявам се, че изключителното състояние няма да продължи дълго време, тъй като не е добре нито за децата, нито за техните родители да стоят по през целия ден у дома и да не се занимават със спорт и да не съумяват да осъществят фантазиите си. При нас в Септември ние разчитаме доста на школата, тя е единственият ярък лъч, защото в бъдеще може да бъдат привлечени деца в представителния тим. Това постоянно е била задачата ни – да даваме късмет на младите футболисти, да ги презентираме, да могат да се осъществят в мъжкия футбол. Приоритет са децата от школата, те са най-важният детайл в тази селекция. Оттук насетне няма да бъдем единствено ние и още 2-3 тима, само че и много други клубове ще погледнат към школата си и работата в нея.

- Ще успее ли клубът да се оправи с всички разноски, със заплатите на треньорите?

- При всички положения ще бъде мъчно. След като нямаш доходи, обикновено е да ограничиш разноските. Тук е времето и моментът да благодаря на всеки един от треньорите и чиновниците в клуба, че се съгласиха да им бъдат понижени месечните трудови хонорари. Влязоха в състояние, схванаха, че ще бъде мъчно. Надяваме се във времената, в които към този момент няма да има пандемия, тези неща да се възстановят в предходните равнища, в които бяха като възнаграждение. На този стадий имаме съкращаване на заплатите. Информирани са всички треньори. Още веднъж им благодаря за проявеното схващане, тъй като в тези времена е мъчно за президента, господин Чандъров, да устоя както представителния тим, по този начин и детско-юношеска школа, може би една от най-големите, да не споделям най-голямата у нас.

- Според Вас по какъв начин би трябвало да приключи сезонът при юношите - да се приключи или да се доиграе, когато може?

- На мен ми се желае да се доиграят оставащите мачове. Реално въпросът, който се явява, не е обвързван толкоз с елитните групи, колкото с шампионата за Купата при U18. Знаем, че спечелилият играе в Младежката шампионска лига. Това е въпросът, който би трябвало да бъде решен. Ние сме заинтригувани, тъй като нашият тим е на полуфинал. Както и още три отбора. Футболният съюз би трябвало да реши, тъй като в случай че не се играят тези мачове, по какъв начин ще бъде избран представителят на България в Младежката шампионска лига през есента. Колкото до елитните и градските шампионати, ще бъде мъчно да се доиграят всички мачове, в случай че пандемията и изключителното състояние продължат. Може би, съгласно краткотрайното класиране ще бъдат решени шампионатите.

- Подготвителните групи даже не съумяха да стартират своите пролетни мачове.

- Те не съумяха да стартират, може би няма да играят. При тях е най-лесно, задачата не е да се гони класиране.

- Как би трябвало да приключи сезонът при експертите?

- Да не съм толкоз песимист само че, съгласно мен, като виждам и чувам какви ограничения взима щабът, който е виновен за изключителното състояние, шампионата няма да приключи нито в Първа, нито във Втора лига. Увеличиха изключителното състояние до 13 май. Слушах и ген. Мутафчийски. Може би, като наближи тази дата, ще се усили още. А с още едно увеличение, Футболният съюз и Професионалната лига би трябвало да вземат решение, което е ясно, че няма да бъде признато от всички, само че би трябвало да се вземе. Не може професионалните клубове да стоим по този начин в незнание. Има футболисти с трудови контракти, на някои от тях договорите изтичат при започване на юни. Ние като клуб би трябвало да знаем ще имаме ли мачове или не, ще не престават ли тези контракти или не.

- Кога очаквате да има решение, може би след Великден?

- Моето мнение е, че усилиха изключителното състояние до 13 май, тъй като след Великден идват още почивни дни - Първи май и Гергьовден, и по този метод от щаба се пробват да създадат по този начин, че и тогава да няма скупчване на хора. Надявам се и откровено имам вяра, че след 13 май ще бъде възобновен естественият темп на живот. Но няма да стане на 20 май незабавно да почнат да се играят мачове, тъй като футболистите няма да са в спортна форма и ще им трябват 3-4 седмици да влязат в естествен темп. Сложно е. И УЕФА пуска рестрикции. Не разрешава да се приключва шампионата. Виждаме, че в Белгия взеха такова решение и то среща незадоволство. Но в идващите месец – два не виждам по какъв начин ще се играят мачове.

- УЕФА към този момент анулира изцяло някои от европейските шампионати за подрастващи, а квалификациите при U19 бяха отсрочени до второ разпореждане.

- Всичко като решения и разновидности са предпоследни. Не знаем дали сме в пиков интервал или занапред набира мощ този камшик на 2020 година. Колкото по-дълго се проточи, толкоз по-лошо става, освен от спортна позиция. Държавите и хората изпитват доста огромни компликации. Най-важното е на този стадий да се съхраним като хора и нация, да бъдем дисциплинирани, да съблюдаваме карантината. Време за спорт ще се откри постоянно. Апелирам всеки да съблюдава прецизно ограниченията на щаба, с цел да може тази пандемия да не се разрасне и животът да продължи в естествения си темп.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР