Извънредно положение бе обявено в Чили заради горски пожари, засегнали

...
Извънредно положение бе обявено в Чили заради горски пожари, засегнали
Коментари Харесай

Извънредно положение беше въведено в Чили заради големи горски пожари

Извънредно състояние бе оповестено в Чили поради горски пожари, засегнали всекидневно посещаваните от туристи региони на южноамериканската страна, съобщи Франс прес. 

Властите считат, че огнената буря може да е лишила живота на към 10 души.

Пожарите засегнаха зоната на курорта Виня дел Мар в централната част на страната, на брега на Тихия океан, в района Валпараисо. Застрашени са стотици здания. Техните жители бяха евакуирани.

От през вчерашния ден пожарникари се борят неуморно да овладеят десетки огнища на пожари в районите Валпараисо и О'Хигинс, в централната част на страната, а също и в районите Мауле, Араукания, Лос Лагос и Биобио, в южната част на страната.

Според предварителни информации към 10 души са починали, съобщи София Гонсалес Кортес, представител на управляващите на район Валпараисо. 

Президентът на Чили Габриел Борич разгласи разпореди да се употребяват всички нужни средства против пожарите. 

Само в региона на Валпараисо огънят е погълнал над 7000 хектара гори. 

Кадри, снимани от водачи на коли, пътували по фамозния " Път 68 ", демонстрират планини, обхванати от пламъци около пътната артерия, по която всекидневно пътуват хиляди туристи, с цел да стигнат до чилийските плажове.

В градовете Естрела и Навидад, на към 200 километра югозападно от столицата на Чили, пожарите унищожиха близо 30 къщи.

От сряда температурите в центъра на Чили и в столицата Сантяго се приближават до 40 градуса, което усложнява борбата с пожарите.

Заради слабата видимост, породена от огнената буря, управляващите разпоредиха да се спре придвижването по " Път 68 ", свързващ Сантяго с Валпараисо и водещ и до винарския район на Касабланка и до курорта Виня дел Мар.

Горещините в Чили са вследствие на климатичния феномен Ел Ниньо, който визира в този момент южните елементи на Латинска Америка в разгара на летния интервал, предизвиквайки пожари, в допълнение влошени от световното стопляне. Горещата вълна в идните дни ще връхлети и Аржентина, Парагвай, Бразилия. Тя към този момент е засегнала и Колумбия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР