Извънредно депутатите от правната комисия обсъждат предлаганите промени в Наказателния

...
Извънредно депутатите от правната комисия обсъждат предлаганите промени в Наказателния
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Правната комисия заседава извънредно за промените в НК

Извънредно депутатите от правната комисия разискват предлаганите промени в Наказателния кодекс след митингите в цялата страна и публичния напън, насилниците да се санкционират съответно. Час преди съвещанието жители се събраха пред Народно събрание, с цел да поддържат готвените промени в Наказателния кодекс и в Закона за домашното принуждение, който беше признат преди две седмици.

Гледайте онлайн тук или на



Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи внесоха два общи законопроекта. В Наказателен кодекс се предлага да бъдат повишени наказванията за причиняване на междинна и лека телесна щета. Който аргументи другиму междинна телесна щета, да се санкционира с до 8 години затвор, планува общият законопроект. В момента наказването е до 6 години отнемане от независимост. Промяната е в член 129 от Наказателния кодекс.

" Предлагаме няколко минимални промени. Именно, по отношение на увеличението на горната граница на наказването, в случаите когато се постанова междинна телесна щета. А при лека телесна щета да отпадне опцията за налагане на наказване пробация, а в случаите когато се постанова санкция, да бъде повишен размера от 500 лева на 1000 лева ", сподели Надежда Йорданова, ПП-ДБ.

" Разликата в предложенията за промени, които вършим ние от тези, които вие сте внесли, касаят събитието, че в главния състав на ЛТП предлагаме да се постави най-малко от 3 месеца в плануваното от закона наказване отнемане от независимост ", изясни Цвета Рангелова, " Възраждане ".

" Става въпрос за законодателна смяна в Наказателен кодекс за инкриминиране на действия, които унищожават човешкото достолепие, посредством причиняване на физическа болежка и страдалчество, както и по-конкретно въвеждане в нашето законодателство на един нов състав на закононарушение, който да включва действия, които дават отговор на определенията за мъчение, унизително отнасяне и нечовешко отношение ", добави омбудсманът Диана Ковачева.

" Промените да не останат единствено на законодателно равнище. Само законодателната намеса с увеличение на глобите няма да реши казуса. Тя основава единствено условия за утежняване на казуса и за ориентиране на публичното внимание във връзка с всички такива трагични случаи. Изключително значимо е също по този начин, че и след вчерашното съвещание на Министерски съвет, изпълнителна власт, уповавам се, да усъвършенства своята съгласуваност, с цел да предложи съответни ограничения за отбрана на жертвите от момента на приемане на сигнала за домашно принуждение ", сподели правосъдният министър Атанас Славов.

" В Кърджали имахме смъртен случай на жена, протегнала ръка на живота си, тъй като е пребивана редовно от своя брачен партньор. В Бургас престъпно проявен преби брачната половинка си и татко ѝ. Днес има случай, в който бременна жена загуби дето си, тъй като е пребита. Случаите са доста и би трябвало да създадем по този начин, че съдът да ползва вярно закона и да ползва съответни санкции ", сподели още Хамид Хамид, Движение за права и свободи.

Домашното принуждение към този момент да се санкционира освен при брак или общуване на фамилни начала, само че и при интимна връзка, е записано в поправките в Закона за отбрана от домашното принуждение.

Вижте повече във видеото



Освен двата плана като точка в дневния ред е включено разискване на ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за правосъдната власт. В претекстовете си президентът показва, че този закон не способства за трайни и ефикасни промени в правосъдната система и това има директно отношение към битката против беззаконието и безнаказаността.

До изключителното съвещание на правната комисия и на Народното събрание се стигна след митингите в цялата страна против насилието над дами и в поддръжка към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, само че закупи необятен публичен отзив преди дни. Задържаният по случая получи и обвиняване в опасност за ликвидиране, съдът реши той да остане в ареста.





Снимки: Българска телеграфна агенция


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР