Извънредният посланик на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко разказа за

...
Извънредният посланик на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко разказа за
Коментари Харесай

Русия създава военна база в Сърбия

Извънредният дипломат на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко описа за основаването на съветска военна база в Сърбия в изявление за SM News.

Дипломатът акцентира, че разполагането на съветски бази в Сърбия е суверенно дело на тази страна, както и въпрос на самата Русия.

" Що се отнася до взаимния филантропичен център, той съществува за спешно реагиране при положение на филантропична злополука ", добави Боцан-Харченко.

Харченко сподели още, че Сърбия е другарска страна, а Белград " кардинално отхвърля антируските наказания. " В същото време той обърна внимание на политическата съставна в договореността за доставките на газ по най-благоприятна цена. Посланикът акцентира, че Русия обезпечава енергийната непоклатимост на Сърбия. Страните не престават военно-техническото си съдействие, вследствие на което се основават удобни условия за качеството на това, което се доставя.

Според историка Борис Юлин съветска военна база в Сърбия може да се появи за осъществяването на разнообразни разследващи задания и наблюдения на обкръжаващото пространство.

" Не е доста ясно какви тъкмо преимущества ще даде основаването на военна база в Сърбия. Работата е там, че базите се разполагат наоколо до зони на вероятни военни дейности. Но в Сърбия териториално тя ще бъде изцяло отрязана от Русия и заобиколена от всички страни от държави-членки на Европейски Съюз и частично страни-членки на НАТО. Не е ясно по какъв начин следователно може да се съсредоточат сили и да се обезпечава база ", разяснява още Юлин за Лента.ру.

Според него единствената допустима цел за основаването на военна база в Сърбия са разследващи задания. Той добави, че Европейският съюз може да стартира да възприема Сърбия като евентуален източник на опасност при положение на спор. За страната това може да има неособено приятни последствия.

По-рано вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин разгласи, че страната му отхвърля да навлиза в спор с Русия и да става " пехота на НАТО ". Той посъветва западните си сътрудници да се извинят на страната за военните дейности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР