Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли. Това

...
Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли. Това
Коментари Харесай

Удължават извънредната епидемична обстановка, усилват контрола на масовите сбирки


Извънредната епидемиологична конюнктура се удължава до края на юли. Това решение е взето през днешния ден на съвещание на оперативния щаб и държавното управление. Новината заяви здравният министър Кирил Ананиев дружно с членовете на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски, основният държавен здравен испектор доцент Ангел Кунчев и шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Взехме решение да продължим епидемиологичната конюнктура с две седмици, до края на юли. Засилва се всеобщият надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Препоръчваме на регионалните щабове да засилят контрола във всяка област по съблюдаване на ограниченията и при нужда да вкарват нови ограничения, съобразявайки се с ситуацията в съответния район. Препоръчваме въз основата на сериозен разбор на обстановката да понижат до най-малко всеобщите мероприятия, изясни Ананиев.

Български екип е доста покрай разкриване на лекарство против COVID-19, сподели още министърът. От щаба показаха, че клиничните тествания върху въпросното лекарство са почнали през месец май и се споделя Ивермектин.

От своя страна доцент Ангел Кунчев сподели, че когато става дума за професионална изява, събитие, на което човек презентира, представител е, дава конференция, представител в телевизия, по това време до момента в който извършва отговорностите си може да е без маска, сподели още Кунчев.

Засега на национално нивопромяна на въведените противоепидемични ограничения не се предвиждаЩе се върви обаче към всеобщ надзор за използването на настоящите ограничавания, предизвести министърът. Единствената всеобща мярка, която продължава да е в действие, е носенето на маски на публични места на закрито и спазването на отдалеченост навън.

На регионалните щабове ще бъде предложено да лимитират всеобщите мероприятия, защото в последните седмици се следи усилване на разпространяването на вируса от тях. Днес или на следващия ден здравният министър ще издаде заповед, в която ще дефинира европейските страни, страните от Шенгенското пространство и от трети страни, чиито жители могат да влизат в България, както и тези, които ще бъдат допускани, само че поставяни под 14-дневна карантина.

Ананиев изясни, че центровете за незабавна здравна помощ са обезпечени с всички нужни защитни средства. Когато се отзоват на сигнал за пациент, за който има подозрение, че е инфектиран с ковид, те са задължени да са оборудвани, при други болести - не. Но постоянно, когато се потегля към надлежно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на ковид.

Вече е назначена инспекция за гибелта на лекаря от Спешна помощ в София, сподели още министърът.

Той удостовери още, че има 15 души с позитивен тест на ковид от екипа на футболен клуб " Черно море ", измежду които футболисти, треньор и масажисти. Има и четирима футболисти с позитивен тест от " Царско село ". По думите на Ананиев по всяка възможност болестта е пристигнала извън, а не от самия мач.

От своя страна проф. Кантарджиев разяснява, че вирусът най-вероятно е станал по-слаб и води до понижаване на смъртността. Затова обаче към момента няма медицински доказателства, добави шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Кантарджиев обясни и появилите се в медиите недоволства на тествани хора с позитивен първи, само че негативен втори тест. Имаш ли позитивен тест в записана в България лаборатория, значи си позитивен. 5 резултата в други лаборатории, посочени от теб, нямат никакво значение. В тази страна има една референтна лаборатория за проби за ковид, отсече той.

Ако през днешния ден съм позитивен, на следващия ден негативен, вярното е, че си позитивен. Отрицателният резултат може да е недобре взет материал. Резултатът може да е негативен от неприятно запазване и превозване на материала и недоброжелателно взимане на материала, изясни още проф. Кантарджиев. Той означи още, че всеки позитивен тест на инфектиран с ковид, не се брои като нов случай на болестта в единната система.

Все още хидроксихлорохинът не е отритнат като лекарство за лекуване за ковид. Това съобщи началникът на ВМА и ръководител на Националния действен щаб ген,-майор Венцислав Мутафчийски.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР