Извънреден видеоконферентен разговор между президентите на САЩ и Русия ще

...
Извънреден видеоконферентен разговор между президентите на САЩ и Русия ще
Коментари Харесай

Какъв е рискът за нова руска инвазия в Украйна

Извънреден видеоконферентен диалог сред президентите на Съединени американски щати и Русия ще разиска през днешния ден възходящото напрежение по източната граница на Украйна, скупчването на десетки хиляди съветски военнослужещи в региона и сериозните опасения на Запада, че това може да е въведения към пълномащабна военна интервенция. Виртуалната среща сред Джо Байдън и Владимир Путин евентуално ще стартира към 17.00 часа българско време и въпреки да не е закрепена като времетраене, се чака да продължи най-малко три часа. След края на диалозите американският президент най-вероятно ще брифира водачите на Англия, Германия, Франция и Италия, с които вероятно ще разиска вероятно налагане на тежки стопански наказания против режима в Кремъл, ако се стигне до съветско навлизане в Украйна. Щатският държавен глава организира сходен конферентен диалог с европейските водачи в понеделник късно вечерта, след който те показаха своята поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и приканиха Русия към деескалация на напрежението.

Преди началото на днешната видеосреща американски публични лица прецизираха, че Байдън ще предизвести Путин, че при положение на инвазия Русия и по-специално съветските банки ще бъдат обект на най-суровите стопански наказания, до които се е стигало досега. Възможно е да се стигне до възбрана за легално конвертиране на рублите в долари и други водещи валути, както до изваждане на съветската финансова система от интернационалната платформа за междубанкови разплащания SWIFT. Също по този начин се разискват нови таргетирани наказания против персони от вътрешния кръг на президента Путин.

Представителите на Кремъл от своя страна отхвърлят да имат каквито и да е планове за настъпателни интервенции и настояват, че разполагането на войски по границата с Украйна е напълно с отбранителна цел. " Търсим положителни, предвидими връзки със Съединени американски щати. Русия няма желание да нападна който и да било, само че ние имаме нашите терзания и нашите червени линии ", разгласи Дмитрий Песков, който е представител на съветския президент, пред публицисти в понеделник. Според него по време на актуалните диалози сред Байдън и Путин е малко евентуално да се реализира пробив и доближаване на позициите.

Почти несъмнено е, че по време на диалозите съветският президент ще изиска от щатския си сътрудник правно обвързващи задължения, че НАТО няма да се уголемява повече на изток и в частност, че няма да приема Украйна за собствен член. Също по този начин ще изиска гаранции, че Западът няма да въоръжава Киев и да разполага свои ракетни системи на украинска земя, защото биха представлявали директна опасност за сигурността на Русия. Съединени американски щати от своя страна застъпват позицията, че нито една страна няма право на несъгласие върху упоритостите на Киев за участие в НАТО.
Реклама Струпване на войски
В същото време през днешния ден публични представители на Украйна упрекнаха Русия, че е изпратила спомагателни танкове и снайперистки екипи на фронтовата линия в Донбас и Луганск, с цел да нанесат удари по украинската войска и да се опитат да я предизвикат да отвърне на огъня. През последните седмици войната на думи сред Москва и Киев последователно ескалира, като двете страни си разменят взаимни обвинявания за скупчване на войски и подготвяна атака. Според разнообразни оценки на западни разследващи служби Русия фактически е струпала по украинската граница сред 94 и 175 хиляди военнослужещи, които ще бъдат подготвени да извършат бойна интервенция в края на януари или началото на февруари. Снимки на необикновената военна интензивност могат да бъдат забелязани и посредством открити онлайн източници с помощта на частната сателитна система Maxar. През последните дни разследващите данни бяха показани от Съединени американски щати пред водачите на водещите европейски страни. Детайлен брифинг за началниците на защитата на натовските армии е бил изработен от страна на главнокомандващия на американската войска ген. Марк Мили. До директно включване на натовските армии в възможен боен спор обаче надали ще се стигне, в случай че елементи на алианса не бъдат непосредствено атакувани, защото Украйна не е член на съюза и не попада под отбраната на прословутия член 5 на Вашингтонския контракт.

Според разнообразни военни специалисти, в случай че се стигне до действителен конфликт, задачата на Путин ще бъде провеждането на къса и победоносна бойна интервенция. Най-вероятната задача на съветските сили ще бъде достигането до река Днепър, която разделя Украйна на две, както и обезпечаването на сухопътен кулоар сред Русия и Кримския полуостров. Най-вероятно ще има и навлизане от територията на Приднестровието, което е отделил се проруски район на Молдова наоколо до основния украински пристанищен град Одеса. По черноморското крайбрежие на Украйна може да се чакат десантни интервенции на съветски морски пехотинци.

Възможно е също по този начин и активирането на беларуската войска, която има контракт за военно съдействие и военна интеграция с Русия, както нахлуване на съветски елементи от беларуска земя. Заявка за вероятно сходно развиване на обстановката беше направена в неделя, откакто режимът в Минск упрекна Украйна, че неин боен хеликоптер е нарушил въздушното пространство на страната. При по-мащабна ескалация на рецесията може да се стигне и до обстановка, при която съветската войска се разполага на територията на Беларус непрестанно, което ще я изправи лице в лице с натовските контингенти в Полша, Латвия и Литва. Целта най-вероятно ще е разполагане наоколо до така наречен " Сувалски кулоар " - близо 100-километровата граница сред Полша и Литва, която отделя Беларус и съветския ексклав Калининград и се счита за стратегическа зона при възможен спор сред Русия и НАТО.

Според военните експерти, в случай че се стигне до военни дейности в Украйна, задачата на Москва ще е те да приключат в границите на към месец, с цел да се избегне отрицателната вътрешнополитическа реакция в самата Русия поради риска от трайно затъване във военна рецесия. Това обаче няма да е толкоз елементарно да се реализира на процедура, защото украинската войска сега е доста по-калена в действителни бойни дейности спрямо 2014 година, когато Кремъл анексира Крим съвсем без пердах и относително елементарно завзе Донецк и Луганск. Освен това Киев получава сериозна военна помощ от Съединени американски щати, в това число съвременни противотанкови ракетни системи Javelin, които ще създадат възможна сухопътна интервенция много по-кървава за Русия.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР