Хубаво би било да отбягваме бурите и да не се

...
Хубаво би било да отбягваме бурите и да не се
Коментари Харесай

Ася Джамбазова, ПСС: Хубаво би било да не сме на открито при бури

Хубаво би било да отбягваме бурите и да не се намираме на открити пространства по време на развиването им. Това сподели Ася Джамбазова от Планинската избавителна работа в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

" По време на стихия светкавиците удрят високи предмети, тъй че нещата, които би трябвало да заобикаляме, са изпъкнали остри форми на релефа, като далекопроводи, електропроводи, всевъзможни железни, дървени структури, които са единични и по-високи, стърчащи единични дървета, доста огромни открити пространства, пространства, които са близо или вътре във водни басейни, защото водата е по-добър проводник на електричеството, всевъзможни навеси, беседки и бараки, които са отворени. Човек би трябвало да е най-малко на 15-20 м от предмет, който би привлякъл гръмотевица, “ изясни тя. 

По думите й това къде ще ударят светкавиците е въпрос на късмет и по тази причина е добре да се потърси място, където човек може да се подслони. Т.е. би трябвало да се търсят по-ниски места, които нямат единични стърчащи предмети. Добре е да сме в затворени пространства, в здания са затворени прозорци и порти, както и в затворени транспортни средства, защото колата работи като така наречен Фарадеева клетка и в случай че удари мълния, я води в земята.

Съветът й по време на стихия в пандизите пространства включва и изключване на електрическите уреди, като телефоните също влизат включително. " Хубаво е да не сме покрай стените и прозорците, само че в постройка рискът е доста по-нисък, “ сподели тя.

Важно е да се знае, че мълнии падат и отвън разрастващата се стихия, тъй като те могат да изминат доста огромни разстояние, и по думите й половин час преди и след стихия също има заплаха. 

Когато човек е ударен от гръмотевица, без значение от положението му, е наложително да посети болнично заведение и да бъде прегледан, тъй като могат да настъпят увреждания, които да не са забележими на пръв взор. " Хубаво е незабавно да се стартира реанимация и няма витални индикатори. Човек, ударен от гръмотевица, не съхранява електрически заряд, “ изясни още Ася Джамбазова от Планинската избавителна работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР