Публикуваното днес проучване Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците

...
Публикуваното днес проучване Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците
Коментари Харесай

77% от европейците подкрепят отбранителната политика в ЕС

Публикуваното през днешния ден изследване „ Стандартен Евробарометър “ демонстрира, че 77% от европейците поддържат общата политика за защита и сигурност измежду страните от Европейски Съюз. 71% са съгласни, че Европейски Съюз би трябвало да укрепи потенциала си за произвеждане на военно съоръжение. Повече от 2/3 от интервюираните са съгласни, че Европейски Съюз е място на непоклатимост в един обезпокоителен свят и че разполага с задоволително пълномощия да пази икономическите ползи на Европа в международната стопанска система.

Според 34 на 100 от европейците сигурността и защитата би трябвало да са предпочитаната област за деяние на Съюза в средносрочен проект, следвана от климата и околната среда (30%), опазването на здравето (26%) и стопанската система и миграцията (по 25%).

87% от европейските жители са съгласни с даването на филантропична поддръжка на хората, наранени от войната на Русия против Украйна, а 83% са " за " приемането на хора, бягащи от войната. 72% поддържат икономическите наказания против Русия, а 70 на 100 са съгласни с даването на финансова поддръжка на Украйна.

Усещането за положението на европейската стопанска система се е подобрило от есента на 2023 година насам, като понастоящем 47% от респондентите го правят оценка като „ положително “ — най-високото ниво от 2019 година насам. 45% считат, че ще остане устойчиво през идващите 12 месеца. Положителната наклонност намира отражение и в стабилната висока поддръжка за еврото както в Европейски Съюз като цяло (70%), по този начин и в еврозоната (78%).

В навечерието на изборите за Европейски парламент съвсем 3/4 от интервюираните (74%) декларират, че се усещат жители на Европейски Съюз, което е най-високото ниво от повече от две десетилетия насам. Доверието в Съюза също се е нараснало - понастоящем е 49%, до момента в който това в националните държавни управления е 33%.

Проучването „ Стандартен Евробарометър 101 “ – пролет 2024 година е извършено посредством персонално изявление на 26 399 европейски жители в 27-те страни членки в интервала 3 -28 април 2024 година
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР