Извънреден събор на Българския лекарски съюз. Медиците решиха да подпишат

...
Извънреден събор на Българския лекарски съюз. Медиците решиха да подпишат
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз ще подпише анекса към Националния рамков договор

Извънреден събор на Българския лекарски съюз. Медиците взеха решение да подпишат анекса към Националния рамков контракт за идната година. Той планува направленията за прегледи и проучвания при експерти да се усилят с 10%, а бюджетите на лечебните заведения с към 5%. За цените на клиничните пътеки за най-съвременната лъчетерапия е заложено понижение.

От плана на анекс към Националния рамков контракт излиза наяве, че здравната каса предлага смяна на метода на възнаграждение на най-съвременната лъчетерапия.
доцент Иглика Михайлова - шеф на Клиника „ Перкутанно лъчелечение “, УСБАЛО: Няма да има една цена на пътеката, а самото заплащане ще бъде на брой сеанси. Това е предлагането, което ние считаме, че не е добре премислено и че е някакво неразбирателство. доктор Иван Маджаров - ръководител на Българския лекарски съюз: Това беше част от компромиса, който ние направихме. Не е наше предложение. Те настояват, че лъчелечението е прекомерно скъпо платено.  БЛС и Касата договориха повече посоки за проучвания и прегледи следващата година БЛС и Касата договориха повече посоки за проучвания и прегледи следващата година
Извънреден събор на Българския лекарски съюз. Съсловната организация взема решение дали да подпише анекса към Националния рамков контракт, който ще важи през...

Според лекарите новия метод на заплащане ще понижи приходите на клиниките по лъчетерапия.
доцент Иглика Михайлова - шеф на Клиника „ Перкутанно лъчелечение “, УСБАЛО: Няма да можем да си покрием големите разноски, свързани с поддръжката на тази инсталация. Няма да пострадат пациентите.Имаме обещани срещи за другата седмица. Това неразбирателство се надяваме да бъде изчистено.
В анекса към Националния рамков контракт е очакван наложителен видеоконтрол в инвазивните кардиологии. Всеки ден ще се следи и какъв брой са признатите пациенти и свободните кревати в лечебните заведения.

доктор Иван Маджаров - ръководител на Българския лекарски съюз: Ако имате 50 кревати в хирургия 51-ият пациент няма да бъде позволен за отчитане. Това е ново и е доста по-добро за лечебните заведения в сравнение с рестрикциите, които имаше през тази година.  Въвеждат видеокамери в инвазивните кардиологии Въвеждат видеокамери в инвазивните кардиологии
Здравната каса предлага следващата година в инвазивните кардиологии да се инсталират камери. Целта е да се лимитират опциите за източване на Касата.

Предвижда се проучванията на пациенти, изпратени за банкет в болница с посоки от персоналния доктор, да се вършат в лечебното заведение.
доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор: Няма да се постанова да се заплащат по някакъв метод проучвания съвещания от джоба на пациента.
Предвижда се бележките за осъществени имунизации и профилактични прегледи на деца, които издават персоналните лекари, да отпаднат от пакета действия, който заплаща здравната каса.
доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор: Ще би трябвало да ги платят по ценоразпис, който ще го има на видно място в кабинета на техния общопрактикуващ доктор. Това го одобряваме като административна такса, като административна активност, която не е обвързвана с директната здравна активност на кабинета.
Предвижда се здравното за работа и свидетелството за брак, които също издават персоналните лекари да станат платени. Дали измененията ще бъдат утвърдени ще стане ясно след подписването на анекса към Националния рамков контракт, което се чака в края на тази или началото на идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР