Извън зоната ни на комфорт температурите могат да доведат до

...
Извън зоната ни на комфорт температурите могат да доведат до
Коментари Харесай

Екстремните температури подхранват онлайн омразата

Извън зоната ни на комфорт температурите могат да доведат до увеличение на речта на омразата онлайн, демонстрира ново изследване.

Контент разбор на повече от четири милиарда туита откри, че температури над 30°C водят до увеличение на онлайн омразата в другите климатични зони без разлика на социално-икономическите разлики, определяни от приходи и политически желания.

Но освен горещите температури карат кръвта на фанатиците да кипи. Температурите под 12°C също водят до увеличение на броя на известията, съдържащи ненавист, оповестени в Twitter.

Изследването, оповестено в The Lancet Planetary Health и основано на туитове на консуматори на Twitter в Съединени американски щати, откри, че отвън зоната на комфорт от 12 и 21°C агресивното държание онлайн внезапно се усилва.

Най-малък брой туитове, съдържащи ненавист, са регистрирани при температури сред 15 и 18°C. Температурите над 30°C са непосредствено свързани със мощно увеличение на броя на онлайн омразата.

" Откривайки туитове на ненавист допълнително от четири милиарда туита от консуматори в Съединени американски щати с нашия логаритъм с изкуствен интелект и комбинирайки ги с метеорологичните данни, установихме, че както абсолютният брой, по този начин и делът на туитовете, съдържащи език на омразата се усилват отвън зоната на климатичен комфорт: хората са склонни да демонстрират по-агресивно онлайн държание, когато на открито е или прекомерно студено, или прекомерно горещо ", сподели Аника Щехемесер, водещ създател и академик от Института за проучване на въздействието на климата в Потсдам (PIK).

Авторите настояват, че това може да има тревожни последствия в резултат изменението на климата, защото сме на път да се сблъскаме с повече рискови метеорологични феномени и по-високи общи температури.

Подобни констатации са направени и в изследване от 2021 година, учредено на онлайн държанието на европейците.

В него са прегледани повече от 10 милиона расистки туита от шест разнообразни страни, в разнообразни климатични зони сред 2012 и 2018 година

Като изследват данните за дневните температури в сходство с туитовете, откривателите откриват минимум расистки туитове при температури сред 5 и 11°C – в северна Европа хората са привикнали с тях.

Температурите, по-топли или по-студени от тези, бяха свързани с внезапно увеличение на расистките обиди онлайн.

Публикувайки в списание IOPscience, създателите декларират, че резултатите им допускат, че бъдещото стопляне може да докара до увеличение на честотата и разпространяването на расистко наличие онлайн.

В изследването на PIK създателите употребяват стратегия, с цел да разпознават 75 милиона туита, съдържащи ненавист, в набор от данни, включващ над 4 милиарда туита, оповестени в Съединени американски щати сред 2014 и 2020 година

След това те проучват по какъв начин се трансформира броят на туитовете, съдържащи ненавист, според от повишението или понижаването на локалните температури.

Те са употребявали формалното определение на Организация на обединените нации за тирада на омразата, което съставлява дискриминационен език във връзка с лице или група, основаващи се на неговата вяра, етническа принадлежност, народност, раса, цвят на кожата, генезис, пол или друга еднаквост.

Андерс Леверман, съавтор и началник на отдел " Наука за комплексността " в Потсдамския институт, съобщи, че даже в регионите с високи приходи, където хората може да имат климатик, се следи нарастване на словото на омразата в " извънредно горещи дни ".

" С други думи: има граница на това, което хората могат да понесат ", сподели той.

" Така че евентуално има граници на акомодация към рискови температури и те са по-ниски от тези, избрани от нашите елементарни физиологични граници ".

Авторите настояват, че защото рисковите температури подхранват онлайн омразата, това може да има следващ резултат и да повлияе на психологичното здраве на жертвите на тази ненавист.

" Да бъдеш цел на онлайн тирада на омразата е сериозна опасност за психологичното здраве на хората. Психологическата литература ни споделя, че онлайн омразата може да утежни положението на психологичното здраве, изключително при младежите и маргинализираните групи ", споделя Леверман.

Леони Венц - началник на изследването добавя, че затова ограничението на нездравословните излъчвания и намаляването на въздействието ни върху изменението на климата ще бъде от изгода освен за външния свят, само че и за нашето психологично здраве.

" Защитата на климата от прекалено световно стопляне е от решаващо значение и за психологичното здраве на човечеството ", сподели тя. /БГНЕС

-------------------------------------------------------------------

Люк Хърст, Евронюз
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР