Извън лауреатите и участниците на Сънданс, по време на So

...
Извън лауреатите и участниците на Сънданс, по време на So
Коментари Харесай

So Independent: Омарът

Извън лауреатите и участниците на " Сънданс ", по време на So Independent най-голямата и мнооого приятна изненада беше появяването на " Омарът ", първи англоезичен (и сниман на Запад) филм на Йоргос Лантимос ( " Kinetta ", очаквам превод, най-после ще го виждам с британски титри; номинирания за " Оскар " и моя уязвимост " Кучешки зъб " ; непростимо пропуснатия от мен по време на София Филм Фест " Alps " ), оценен с респектиращите 7,7 в IMdb, с три (!) награди в Кан, в това число премията на журито.

Салонът ( " Одеон ", събота) се пукаше по шевовете (въпреки че се колебая, че някой беше гледал най-малко " Кучешки зъб ", само че отново добре, има интерес, даже необясним)... А и гъркът (верен възпитаник на Ханеке), представител на най-нашумялото в последните 2-3 години в света кино (абсолютно подценено от нашите " куратори " на фестивали), не е тъкмо зрелищен, комерсиален и " елементарен " режисьор.

Разбира се, на екрана се разпростира язвителна, сурова, мрачна, клинична, прецизна като хирургически прорез и студена като айсберг антиутопия: Дейвид (Колин Фарел, наддал най-малко 20 кила) е мъж на междинна възраст, с шкембе, мустаци, неугледна осанка, облечен сиво, безлично и практично. Наскоро се е разделил с жена си и е задължен да отиде в хотел (тип " Калифорния " ), където има 45 дни, с цел да си откри партньорка под управлението на неуместно претенциозния, пищен и дразнещо завладяващ Менажер (Оливия Коулман). Иначе ще бъде трансфорат в животно по желание (неговият избор е омар – живеят дълго и са потентни до края)! Съжителства с брат си Боб (куче!), сприятелява се (силно казано) с комплексирания, грозноват, презрян и неподвижен Фъфлещ (Джон К. Райли, обичам го) и с общителния, емоционален, находчив и комбинативен Куц (Бен Уишоу), отблъсква задатъците на обезверената, цялостна, незабележима и суицидална Жена с бисквитите (Ашли Дженсън), харесва си (с разсъдъка, не със сърцето – " дали е по-лесно да се преструваш, че си влюбен, или че не си? " – инстинкт за оцеляване) късо подстриганата, гъвкава, стройна, с остри хищни черти и рязък взор Жена без сърце (Джаклин Ейбръхамс), проваля се, получава непредвидена помощ от хубавата и тайнствена прислужница (Ариен Лабед), попада в гората при " съпротивата " (фанатизирани самотници, целувките са неразрешени, даже танцуват поотделно на електронна музика), ръководена от крайния и деспотичен Водач (Леа Сейду), дама с недоверчивост на деспот и проницателност на скришен сътрудник, подпомагана от прилежния и находчив Помощник (Майкъл Смайли), влюбва се (взаимно е) в Късогледата (Рейчъл Вайс, от кой момент изпитвам завист на Даниъл Крейг, че ѝ е съпруг), тъмна хубавица с обилна фигура, ласкави подканящи очи и необятно сърце...Ритуалите в хотела (особено за претърпелите комунизма) са преизпълнени с черен комизъм и провокират по едно и също време нервен смях, омерзение и смут (ресторантският оркестър с артист и певица, все едно взети от " Механата " в Мичурин, са просто култ), както и злокобният " лов на самотници " (даващ бонуси на умелите стрелци), само че в гората не е по-различно – даже Менажера и Водача много си наподобяват. Диктатурата (независимо колективистична или индивидуалистична) смачква и обезличава индивида, трансформира го в дехуманизирана численост, зъбно колело, частица във веригата на тираничната, безсърдечна и бездуховна Система. Неподчинението се санкционира грубо и остроумно, гнусно и подло. А любовта и свободата? Пред Дейвид и обичаната му няма доста варианти за непосредственост, камо ли за благополучие...

Последните 15 минути филмът буксува, а и приключва излишно автентично и отворено. Дотогава обаче съумява да реализира ловко и майсторски задачата си – безкомпромисно и непосредствено изложение на безчовечността на всяка тирания.

Повече от Боян Атанасов можете да откриете в личния му блог, публикации от който публикуваме с неговото единодушие.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР