Изцяло обновеният покрит пазар Васил Шаханов“ в кв. Казански“ в

...
Изцяло обновеният покрит пазар Васил Шаханов“ в кв. Казански“ в
Коментари Харесай

Откриха модерен покрит пазар в Стара Загора

Изцяло обновеният затрупан пазар „ Васил Шаханов “ в кв. „ Казански “ в Стара Загора беше публично открит. С церемонията завърши и плана за благоустрояване на пространството на комерсиалната повърхност, както и разширението на ул. „ Капитан Петко Войвода “. Тържествен водосвет даде начало на събитието, оповестяват от Общината в града.

„ Пространството е озеленено, има обособени и естествени зелени стени. Изграден е паркинг, който липсваше тук. Разширена е и улицата, която до момента бе с по една лента за придвижване в посока. Кръгово кръстовище свързва ул. „ Капитан Петко Войвода “ с ул. „ Христо Ботев “. Поставено е и ново улично осветяване. Този план е значим както за нас, по този начин и за търговците, само че и за жителите на прилежащите квартали. Вярвам, че пазар „ Васил Шаханов “ ще бъде изпълнен със наличие “, добави още той и акцентира, че по избор на проектантския екип на арх. Кирякови, Община Стара Загора ще кандидатства в състезанието „ Сграда на годината “ с новоизградения пазар. „ Сигурен съм, че в България няма подобен общински търговски център “, обърна се към присъстващите Иванов.

Изключително прочувствен привет към присъстващите насочиха родствениците на Васил Шаханов, чието име носи модерното комерсиално оборудване – с част от фамилиите си пристигнаха Адриана Петрова, Мариана Попова, Георги Шаханов и Лилия Николаева.

„ Не мога да скрия от вас вълнението ни, когато разбрахме, че пазарът ще носи името на нашия прародител. Така то ще бъде освен съхранено за поколенията, само че и ще се знае за неговата активност на търговец, покровител. Васил Шаханов е бил прочут измежду своите съграждани с благотворителността си. Той е бил човек с съвременно виждане за времето си, съумял да построи европейска фабрика. Прогресивен и патриотичен българин, давал средства за деца, небогати фамилии. Заедно с неговата брачна половинка Анка Шаханова са били основатели и добротворци “, сподели Адриана Попова, правнучка на Васил Шаханов.

Символично лентата прерязаха ръководителят на плана и секретар на администрацията Делян Иванов и зам.-кметовете инж. Янчо Калоянов и Красимира Чахова.

На формалното разкриване на актуализирания пазар участваха още – зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Милена Желева, общински съветници, шефове на дирекции в Общинска администрация, регионалният шеф проф. Наско Василев, шефът на Регионалния исторически музей гл. ас. Петър Калчев, част от ректорското и деканското управление на Тракийския университет, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора Искра Михайлова,  представители на разнообразни локални и държавни институции, на проектантския екип, както и строителния контрол, жители.

Общата стойност на плана „ Нова визия и благоустрояване на територията на „ Руски пазар “ и уголемение на ул. „ Капитан Петко Войвода ” Стара Загора “ е 7 117 013, 36 лева

Финансирането от Фонд за градско развиване е в размер на 6 000 000 лева, личният принос на Община Стара Загора в 1 117 013, 36 лева Основната цел е основаване на хармонична и естетическа градската среда, която да има капацитет за нов живот и развиване. Изпълнението на плана способства за преобразяване на комерсиалния обект в атрактивно и привлекателно за бизнеса, жителите и гостите на града място.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР