Изцяло нов Закон за българския език внасят от ПГ на

...
Изцяло нов Закон за българския език внасят от ПГ на
Коментари Харесай

Обединени патриоти внесоха Закона за българския език

Изцяло нов Закон за българския език внасят от ПГ на Обединени патриоти за разискване в Народното събрание.

Това заяви на конференция в Народното събрание ръководителят на парламентарната група Волен Сидеров. Той акцентира, че този закон е основан предвид на член 3 и член 36 от Конституцията на Република България.

Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация, от своя страна уточни, че преди всичко в този закон място намира концепцията на българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки за основаване на Културен институт „ Св. Св. Кирил и Методий “, който да реализира организацията по проучването и узаконяването за притежаване на български език зад граница. Този институт ще има задачата и да популяризира българската просвета зад граница. Това ще е, по този начин да се каже, българският Гьоте институт.

Веселинов подчертава, че Законът е пионер в регулацията на българския език в електронните медии. Регламентира се, че електронните известия би трябвало да бъдат на български език. Операторите, които ни тероризират с така наречен „ шльокавица “, ще би трябвало да премислят политиката си, сподели той. Всяко електронно устройство, което се продава в България би трябвало да предстои на кирилизация.

Регламентира се също по този начин поддръжка за основаване на български електронни шрифтове, отговарящи на българското графично обрисуване на шрифтовете. В момента 99% от употребените са съветски.

Според напълно новия Закон за българския език, на всички места в българската администрация ще се приказва и написа единствено на български език. За нарушаване на чиновници, решили да употребяват в администрацията турски, цигански, британски или какъвто и да било непознат език, ще има наказания сред 1000 и 5000 лева

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР