Изтребителят е изчезнал взепазно от радарите. Не е имало предварителни

...
Изтребителят е изчезнал взепазно от радарите. Не е имало предварителни
Коментари Харесай

Военният министър: Не знаем дали пилотът е успял да катапултира


Изтребителят е липсващ взепазно от радарите. Не е имало предварителни индикации за проблем. Все още не е ясно дали водачът е съумял да катапултира, заяви пред БиТиВи служебният министър на защитата Георги Панайотов.

Припомняме, че малко след среднощ, при военно обучение, в Черно море падна изтребител МиГ-29.

Най-важното е, че всичко, с което разполагаме е включено в избавителната интервенция, акцентира Панайотов.

Изтребителят е изпълнявал задача по времето на учението " Шабла 2021 " - стрелял е по цел. Самолетът е бил самичък, сподели още министърът. В региона на случая има миночистач, на който има апарат, с който се търсят остатъци от машината. Все още обаче не е локализиран изтребителят.

Георги Панайотов сподели още, че изчезналият МиГ-29 е от последните изтребители, доставени в България в края на 80-те - 1988 или 1989 година. " Машините се поддържат, не би трябвало да се вършат спекулации, вследствие на какво се е случил случаят. В хода на следствието ще бъдат открити съответните обстоятелства и данни. На този стадий всичко е допустимо ", добави той.

" Няма установен опит от страна на водача да откри радиовръзка към момента на случая. Тече следствие сега, събират се обстоятелства ", сподели още служебният министър на защитата. И посочи, че се търси и черната кутия на самолета.

Премиерът Стефан Янев, министърът на защитата Георги Панайотов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов пътуват към региона на случая.

Бившият боен министър Красимир Каракачанов също разяснява случая. Доколкото имам информация не става въпрос за техническа нередовност на самолета, сподели той пред БГНЕС. Той акцентира, че упражнението, което е изпълнявано от водача - нощни стрелби над морско пространство е извънредно комплицирано. Министърът не изключи водачът да е изгубил ориентировка, само че бе безапелационен, че следствието, което към този момент е в ход, ще откри аргументите за случая.

Пилотът не е човек без опит, само че самата нощна пукотевица над морето е извънредно мъчно упражнение, сподели Каракачанов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР