Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх

...
Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх
Коментари Харесай

Спасиха лешояд в Сливенски

Изтощен лешояд е бил избавен в сливенското село Глушник точно на Коледа, заяви Елена Стоева от Федерация на природозащитните сдружения " Зелени Балкани ", съобщи Българска национална телевизия.

Птицата е била прибрана от хора в ромската махала на селото, които са алармирали природозащитниците. По думите на Елена Стоева, в последните дни лешоядът евентуално е оживял, защото е бил хранен от ловци от ловните дружинки в селата Блатец и Глушник. Птицата е K93, който е маркиран със сателитен предавател и от седмици се придържа в региона на Сливен, откакто е бил освободен наново от волиерата за акомодация над града, уточни Стоева.

Тя напомни, че преди този момент лешоядът дни наред се разхождаше в Сливен. Според еколозите, K93 към момента не се е приспособил към дивата природа и не възприема себе си като дива птица, постоянно се придържа наоколо до хората. Той е дошъл в България от Испания.

В момента лешоядът е настанен във волиера в планината край Сливен дружно с още към двайсетина птици. След време ще бъде изработен нов опит да бъде пуснат в природата. Екипът на Зелени Балкани напомня, че белоглавите лешояди за предпазен и необичаен тип, за чието " завръщане " в Стара планина се работи от години. Природозащитниците изрекоха признателност на всички хора, които подават сигнали за следени или бедстващи птици.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР