Източват до кота нула язовира в село Тутраканци, съобщава bTV.Днес

...
Източват до кота нула язовира в село Тутраканци, съобщава bTV.Днес
Коментари Харесай

Пресушават язовира в Тутраканци

Източват до кота " нула " язовира в село Тутраканци, оповестява bTV.

Днес бедственото състояние в провадийското село беше анулирано, откакто през вчерашния ден язовирът край селото преля. Наводнена беше една къща, а жителите на други 10 бяха евакуирани заради евентуална заплаха.

До наводенията се стигна поради проливния дъжд и неприятното стопанисване на водното оборудване. Днес образуваният спешен щаб взе решение всичката вода от язовира да бъде източена и той да бъде изведен от употреба, до момента в който стане ясно дали ще бъде ремонтиран.

Местните описват, че е имало действителна заплаха цялата язовирна стена да бъде разрушена. Те се съмняват, че водоемът е безвреден.

За година от организацията за метрология са съставили две наставления на концесионера. Ако те са били спазени и преливникът е бил уширен, огромна част от водата е щяла да бъде поета.

Концесионерът на язовира обаче е на друго мнение. Според Светослав Цветанов даже преливникът да е бил три пъти по-голям, със стената е щяло да се случи същото.

По данни на Държавната организация за метрологичен и механически контрол над 500 от водоемите у нас са рискови, а над 400 се нуждаят от незабавен ремонт. В момента организацията следи 10 язовира, като някои от тях преливат. През 2018 година са били издадени 600 акта и 550 наказателни постановления за поддръжката на оборудванията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР