Източноевропейските държави членки имат нещо, което западните им съседи гонят

...
Източноевропейските държави членки имат нещо, което западните им съседи гонят
Коментари Харесай

Източна Европа има повод да повиши основните лихви. Но няма да го направи

Източноевропейските страни членки имат нещо, което западните им съседи " гонят " от доста време - солидна инфлация. Но даже растежът на цените да мине публично заложените цели е малко евентуално централните банки в тези страни да пристъпят към повишение на лихвите, написа Bloomberg.

За финансовите институции в едни от огромните стопански системи в района - Полша, Чехия и Румъния, следва да преразгледат политиката си в тази посока през актуалната седмица. Очакванията са, че всички те ще продължат да поддържат като главен приоритет икономическия напредък, който се забави в целия район, въпреки към момента да остава над този в Западна Европа.

Полша
Едноседмична референтна рента: 1,5% Инфлация: 3,4% (към декември)
По думите на полските икономисти скорошния растеж на инфлацията в страната е " удивителен ". Въпреки това упованията са, че гуверньорът на централната банка Адам Глапински ще резервира рекордно ниското равнище на лихвите до края на своя мандат, който завършва през 2022 година.

Йежи Кропивницки, който е член на Съвета за парична политика, счита, че повишението на разноските по заемите в обстановка на закъснение на растежа " не е най-хубавата политика ".

Чехия
Двуседмична репо рента: 2% Инфлация: 3,2% (към декември)
Чешката централна банка е една от дребното в Европа, която към момента обмисля по-строга парична политика. Според анализатори, включени в анкета на Bloomberg евентуално няма да има смяна след съвещанието, планувано за 6 февруари на фона на растящите опасения към експортно насочената чешка стопанска система.

" Силната крона в композиция с неподходящите условия на немската промишленост и другите опасности на пазара остават мощни причини за опазване на лихвите без смяна ", счита Ян Вежмелек, който е основен икономист в Komercni Banka.

Румъния
Основна рента: 2,5% Инфлация: 4% (към декември)
Въпреки че растежът на инфлацията в Румъния е измежду най-бързите в района, доста евентуално е централната банка в северната ни съседка да задържи главните лихви на актуалното им равнище. Трябва да се означи, че от финансовата институция би трябвало да имат поради доста други фактори с изключение на растежа на потребителските цени - спадът в растежа, както и бюджетният недостиг.

Нещо повече, съгласно Bloomberg от централната банка може да вземат решение даже да разхлабят още паричната си политика.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР