Източник: ВМА Пролетта е сезон, в който алергиите зачестяват. Разцъфналите

...
Източник: ВМА Пролетта е сезон, в който алергиите зачестяват. Разцъфналите
Коментари Харесай

Д-р Мария Иванова: Много хора не знаят, че имат инсект алергия

Източник: ВМА

Пролетта е сезон, в който алергиите зачестяват. Разцъфналите дървета и цветният прашец от разнообразни разстения, спорите в пръстта, акарите в прахта, са най-честите дразнители. Има няколко типа алергии. Какво съставлява тази от инсекти и по какъв начин се лекува, разяснява доктор Мария Иванова от ВМА .

Д-р Мария Иванова е алерголог, практикуващ в токсикоалергично поделение към Клиниката по токсикология на Военномедицинска академия (ВМА).

Завършва медицина и специализира клинична алергология в Медицински университет в София. Има над 20-годишен стаж във ВМА.

Член е на Българското сдружение по алергология.

- Д-р Иванова, кои са главните фактори, които водят до появяването на алергии?

Най-общо може да се каже, че алергичните прояви са разследване от генетична (наследствена) предиспозиция и въздействието на факторите на околната среда. Алергичните заболявания са болести с друга етиология (произход), като общото сред тях е клинично проявената свръхчувствителност. Протичането на обещано заболяване обаче има своя самостоятелен ход при всеки обособен алергичен пациент. На процедура, всяко едно от заобикалящите ни субстанции, при избрани условия, е способно да провокира свръхчувствителност или по този начин наречената алергична реакция със съответната клинична картина. Даденият алерген предизвиква алергично заболяване, само че единствено в случай че попадне във схватлив организъм.

- Пролетта е в разгара си. Кои са най-разпространените алергии през този сезон?

Алергичните заболявания включват бронхиалната астма и алергичен ринит, които са респираторни алегични болести, уртикарията и ангиоедем, хранителна и медикаментозна алергии, атопичен дерматит, както и някои други по-малко известни заболявания като алергията след ужилване от инсекти. Особено настоящи в този сезон са алергичният ринит и инсект алергията.

- Как можем да разберем дали имаме инсект алергия?

За страдание, постоянно пациентите не подозират, че са алергични към насекоми (насекоми). Те схващат за този проблем по прекомерно трагичен метод. За нашата географска широчина са най-срещани алергичните реакции след ужилване от пчела или оса. Анафилаксия (тежката алергична реакция) може да се следи при 1 до 5% от случаите. Този вид реакции, нормално са животозастрашаващи.

- Колко типа реакции съществуват?

Реакциите при сензитивните пациенти са местни или генерализирани. Локалните са единствено към мястото на ужилването –

неприятни са, само че не и рискови. В тези случаи нормално не се постанова терапия. Генерализираните реакции обаче засягат целия организъм и при незадоволително бърза реакция от страна на доктор и пациент, в огромен % от случаите (до 30%), минават в шоково положение. При несвоевременно потърсена здравна помощ, ситуацията става комплицирано както за пациента, по този начин и за лекаря. Затова съветът ми е и при най-малкото подозрение за алергична реакция да се потърси здравна помощ, защото забавянето в тези случаи постоянно е съдбовно.

- Кои са първите прояви на инсект алергията, които да ни накарат да отидем на доктор?

Обикновено признаците при съществени алергични реакции стартират към петнадесет минути до половин час след ухапването, като това време е ориентировъчно. Проявата може да е натоварен сърбеж, обхващащ ушите, устните, окосмената част на скалпа или други елементи от тялото. Зачервяване, оток (много е рисково, когато обхване устни или език), прилошаване, изпотяване, коремна болежка, повръщане, диария, са най-честите прояви. Твърде стеснителен признак е появяването на зной, който се дължи на оток на горните дихателни пътища. Рязкото намаляване на кръвното налягане и учестената сърдечна активност също са алармиращ признак, който не трябва да се подценява.

- Споменахте, че ужилванията от пчели и оси са най-срещани през сезона. Как процедирате с лекуването при хората с тежка алергия от инсекти?

Опитният доктор елементарно разграничава тежката алергична реакция. Лечението на пациента в тези моменти е наложително и животоспасяващо. Най-важният медикамент в тази ситуация е адреналинът. Ако болният знае, че е алергичен, той би следвало да разполага с автоинжектор (приспособление, което му разрешава самичък да си сложи нужната доза адреналин). След преодоляване на положението е уместна хоспитализация по неотложност и наблюдаване, най-малко за 24 часа.

Възможно е признаците на алергичната реакция да се появят още веднъж след 16-18 часа. При преодоляване на незабавното положение, в планов порядък, е подходящо провеждането на кожно-алергични проби – те имат доста добра диагностична стойност. Тяхното осъществяване, времето за осъществяване и интерпретация е задача на лекуващия алерголог.
Свързани публикации.. Имунотерапия - гражданска война в лекуването на алергиите 0 Диета, богата на фибри – против хранителни алергии 0 Ухапване и ужилване от инсекти – какво да вършим? 1

- Какво съставлява алерген – характерната имунотерапия?



Алергичните към насекоми пациенти не трябва да се възприемат като обречени. Алерген – характерната имунотерапия е методът тяхното положение на свръхчувствителност да бъде преодоляно. Решението за осъществяване на този вид лекуване и водене на лечебния курс, също е отговорност на лекаря – алерголог.

В България има одобрени обичаи в производството на препарати за имунотерапия, както и задоволителен опит в провеждането и. Редно е да се спомене, че това са едни налични за междинния българин лекарства.

- Трябва ли хората с инсект алергия да съблюдават избран хранителен режим или други насоки, с цел да се усещат по-добре?

Храненето мъчно може да повлияе на инсект алергията, само че има профилактични ограничения, потвърдили своята успеваемост. Ние предлагаме на пациентите да заобикалят носенето на цветни облекла. Подходящите цветове за тях са бял, зелен, тютюнев и кафяв. Те не би трябвало да използват дезодоранти и парфюми, които могат да привлекат инсекти. Съветваме ги още да носят затворени обувки, дълги панталони и ризи с дълги ръкави. Също по този начин, те не трябва да употребяват храни и питиета измежду природата.

Добре би било, в случай че алергичният пациент носи предупреждаващ предмет като огърлица, гривна или паспорт. За страдание в нашата страна тази процедура не е задоволително известна.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР