източник: Успоредно с повишаването на стандарта на живот, невероятен напредък

...
източник: Успоредно с повишаването на стандарта на живот, невероятен напредък
Коментари Харесай

Позитронна емисионна томография

източник:
Успоредно с повишението на стандарта на живот, необикновен прогрес бележи развиването на технологиите. От своя страна модерната инсталация намира необятно приложение във всички браншове на обществото, и най- към този момент в медицината. От голямо значение е усъвършенстването на методите за разкриване на разнообразни болести. Основна цел е те да са мaксимално щадящи за пациента, да дават задоволително детайлна и ясна информация за болестния развой, а също и да могат да откриват патологични промени във допустимо най-ранния стадий от развиването на заболяването.

Метод от ядрената медицина, чието непрестанно развиване се стреми към постигането на тези цели, е позитронната емиционна томография. Позната е още под наименованието „ пет- скенер “ . Тази съвременна инсталация стартира да се употребява едвам през 2001-ва година.

Пет- скенерът намира необятно приложение в актуалната онкология. Той разрешава проучването на функционалността и метаболизма на органите. Това дава опция за ранна оценка и диагностика на положението на организма, доста преди появяването на анатомични промени в даден орган. Изследването се разграничава от нуклеарно магнитния резонанс и компютърната томография, които регистрират към този момент настъпилите структурни промени в органите.

За осъществяване на проучването е належащо интравенозно инжектиране на характерен радиофармацевтик (изотоп), който се натрупва изборно в съответната тъкан. Това вещество съдържа глюкоза, която е маркирана с радиоактивен детайл. Радиофармацевтикът се натрупва в тъкани и органи с нараснала консумация на глюкоза. Такива тъкани са туморите, възпалителни огнища или зони в централната нервна система с нараснала интензивност. Благодарение на кръвообращението, веществото доближава до съответните зони за няколко минути. Тогава се прави скенер на тялото и зоните с нараснала глюкозна консумация незабавно се отличават от близките тъкани.

Показания за осъществяване на ПЕТ- скенер:
Ракови болести – вижда се степента на разпространяване на тумора, рецидивите, наблюдава се резултата от лекуването Метастази на туморни процеси- могат да се открият както в лимфните възли, по този начин и в други органи Неврологични мозъчни болести – болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменции, локализация на епилептично огнище в мозъка, разнообразни неврологични синдроми Сърдечни болести – следене на положението и кръвоснабдяването на миокарда При диагностика и локализиране на неразбираеми възпалителни порцеси

Как се организира проучването?
Задължително би трябвало да съобщите, в случай че имате алергии, в случай че приемате някакви медикаменти или имате някакви съпътстващи болести (диабет и други). Необходим е най-малко 24 часов покой - нарасналата мускулна интензивност води до нараснала глюкозна консумация и това би довело до струпване на изотоп в мускулите и проучването става неефективно. Изследването се прави на гладно – не би трябвало де сте приемали храна най-малко 6 часа авансово, а последното хранене не би трябвало да е ниско- въглехидратно, повече белтъчна храна; не би трябвало да сте консумирали алкохол, кофеин и цигари най-малко 24 часа преди процедурата. Осигурява се венозен път , през който се инжектира радиофармацевтика. След това ще бъдете сложени на софа в безшумно и мрачно помещение, където ще запазите покой в продължение на 1 час. В този интервал се реализира натрупването на радиофармацевтика в организма. Ще бъдете инструктирани да пиете по-големи количества течности (1-1,5 литра). Непосредствено преди проучването се предлага уриниране, пробата се прави наложително при празен пикочен мехур. Следва скенер на цялото тяло , който ще покаже къде е насъбран радиофармацевтика и къде има патогенен развой.

Изследването е безболезнено като се изключи неприятното чувство от въвеждането на венозния катетър и вливането на изотопа.

Свързани публикации.. Компютърна томография – за детайлна и точна визуализация на вътрешните органи 0 Ядрено-магнитен резонанс - способ на новото време 0 Методите на образната диагностика - нездравословни ли са за здравето? 0
Внимание!
Изследването не се прави при бременни дами При кърмачки е належащо кърменето да се прекрати за 24 часа За дами в детеродна възраст е добре проучването да се организира в първите 10 дни след менструация Предварително информирайте лекаря в случай че сте диабетик– за вас е нужна по-специална подготовка преди проучването

Трудности в провеждането е допустимо да има при хора, които страдат от клаустрофобия (страх от затворено пространство)

При кобинация с компютърна томография лъчевото натоварване се усилва. Поради тази причина в PET/CT апартите се употребява по този начин наречения ниско-дозов режим на скенера, което цели понижаване на общата доза.

4347
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР