Източник: УСБАЛО Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан

...
Източник: УСБАЛО Безплатни прегледи и консултации за жени с доказан
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за жени с рак на маточната шийка

Източник: УСБАЛО

Безплатни прегледи и съвещания за дами с потвърден рак на маточната шийка ще се проведат в столицата. Те са проведени от Университетската профилирана болница по онкологични болести (УСБАЛО) , за интервала от 15 януари до 3 февруари.

Повод за прегледите е Европейската седмица за битка с тази диагноза, която всяка година означаваме в края на януари. Те ще се реализират от гинеколог, лъчетерапевт, а при нужда и от химиотерапевт на болничното заведение.

Консултациите ще се правят в Клиниката по лъчелечени е, всеки работен ден (без сряда) от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Желаещите могат да посетят гратис гинеколог всеки работен ден от 10 до 11 ч. При потребност от консултация с химиотерапевт , пациентите ще бъдат насочвани към подобен, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч.

Всички, искащи да се възползват от безплатните прегледи , би трябвало да си запишат авансово час на телефон 02/80 76 299.

Ракът на маточната шийка може да се предотврати посредством скрининг и профилактични прегледи. Развитието на болестта може да се избегне, в случай че се открият предраковите положения в точния момент и бъдат лекувани. Данните за страната ни демонстрират, че едвам 40% от пациентките с този тип рак са диагностицирани в първи етап. Във втори са към 20%, до момента в който процентът на открити в късните 3-ти и 4-ти етап е 40%.

Свързани публикации.. Рак на маточната шийка – признаци и лекуване 0 Какво подсигурява имунизацията против рак на маточната шийка? 0 Над 1 000 дами годишно заболяват от рак на маточната шийка 0

Ракът на шийката на матката е вторият по периодичност, който визира половите органи на дамите. Причинява се от човешкият папилома вирус . С

рак на маточната шийка са диагностицирани към 1 100 дами у нас всяка година, 400 от които умират.

Страната ни влиза в групата от 87 страни в света, които разполагат с национални стратегии за имунизация против рак на маточната шийка . Те са финансирани с обществени средства и обезпечават безвъзмездна имунизация за девойките на 12 и 13-годишна възраст. Личните лекари осведомят родителите на девойки за опцията. Данните от 2017 демонстрират, че процентът на имунизираните в Европа е сред 17 и 84.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР