Източник: Списание 8Дълго време най-известният заек, считан за талисман на

...
Източник: Списание 8Дълго време най-известният заек, считан за талисман на
Коментари Харесай

Завръщането на заека! Ретроспективна изложба във Виена показва 200 творби на Дюрер

Източник: " Списание 8 "

Дълго време най-известният заек, считан за амулет на Виена, не беше представян пред аудитория. Става дума за световноизвестната картина на Албрехт Дюрер (1471–1528) „ Малък полски заек ". Картината е благосъстоятелност на виенския музей Албертина от 1796 година, само че едвам седем пъти до момента е показвана пред необятна аудитория. Последният път, на 1 октомври 2016 година, тя беше изложена тъкмо седем часа пред посетителите на музея в границите на Дългата нощ на музеите.

``
реклама

Акварелът, основан от Дюрер през 1502 година, е изключително сензитивен към светлина и по тази причина напуща доста рядко хранилището и се излага пред аудитория. От 20 септември 2019 до 6 януари 2020 година той още веднъж може да бъде забелязан в границите на огромна ретроспективна галерия във Виена, която показва 200 произведения на гениалния създател, считан за най-изтъкнатия художник на Северния Ренесанс.

Изложбата на рисунки, гравюри и картини на Албрехт Дюрер дава обещание да стане събитие, съпоставимо единствено с миналогодишната галерия на творбите на Питър Брейгел Старши във Виенския музей на историята на изкуството, която счупи всички вероятни върхове за посещаемост. 



За тази цел би било задоволително музеят да се ограничи даже единствено с произведения от личната си сбирка, която е най-голямата в света. В Албертина се съхраняват 140 картини и рисунки, измежду които са такива шедьоври, като рядко показваните „ Молещи се ръце “, „ Автопортрет на тринадесет години “ и " Моята Агнес ". 

Музейната администрация обаче е решила да добави сбирката си и с творби от други международни музеи. Най-много творби на Дюрер са предоставени от Националната художествена изложба във Вашингтон, където изложбата ще бъде показана идната година. Сред изложените картини във Виена са и „ Свети Йероним “ от Националния музей за антично изкуство в Лисабон, „ Поклонението на влъхвите “  от флорентинската Галерия Уфици и един от най-известните портрети на Дюрер от музея Прадо в Мадрид.

Това е втората ретроспективна галерия на Албрехт Дюрер в Албертина след 2003 година, която тогава беше посетена от 472 000 души.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР