Източник: Puls.bg По професия и призваниеЕлена Василева е акушерка. Следва

...
Източник: Puls.bg По професия и призваниеЕлена Василева е акушерка. Следва
Коментари Харесай

Елена Василева: Най-често причината за намаляване на кърмата е стрес

Източник: Puls.bg

По специалност и предопределение

Елена Василева е акушерка. Следва в Медицинския университет в София в класа на проф. Богдан Налбански. Има дълготраен опит в родилна зала в УСБАЛАГ „ Майчин дом “ – София.
Създател е на едно от първите учебни заведения за родители „ Ма-Ма “. Повече от 15 години работи интензивно за одобряване на предродилната подготовка в България и в поддръжка на кърменето.
Елена Василева за подред път е от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се организира на 31 март – 1 април. Тогава на място можете да получите от нея потребни работещи препоръки по какъв начин да се поддържа и подтиква кърменето, поради че майчиното мляко е най-ценната и незаменима храна за бебето.



- Често се случва, още до момента в който са в родилния дом, майките да споделят, че нямат кърма. Какво може (трябва) да прави майката тогава?


Усещането за празни гърди в първите дни след раждането е лъжливо. В този период жлезите създават коластра, а тя като количество е малко и не може да сътвори възприятието за напълненост. Нека дамите бъдат спокойни и да следват инстинктите на бебетата за постоянно кърмене. Когато то се случва в режим, воден от новороденото, стимулацията за процесите, които следват са безапелационни. Още към третия – четвъртия ден ще се усети смяна, която дава особеното чувство за цялостни гърди.



- Количеството на коластрата е толкоз малко. Не остава ли бебето гладно?


Изключително кърменото бебе не е гладно, в случай че суче всякога, когато подаде сигнал, че желае да бъде хранено. Да, коластрата е малко, само че и стомахчето е колкото черешка. С други думи, стига и е задоволително. Заблудата за „ недохраненост “ идва от естествените стадии на акомодация, през които минава бебето. Един подобен миг е физиологичното намаляване на тежестта, заради огромни водни загуби, които търпи новороденото. За страдание, прочита на този спад на тежестта в нашите лечебни заведения е малко клиширан и съвсем няма бебе, на което да не се предложи добавка. Това е мотив майката да остане с неверното усещане, че коластрата е недостатъна като храна. Важно е обаче да се подчертае, че съгласно документи, оповестени на уеб страницата на СЗО извънредно кърмените бебета възстановяват рожденното си тегло към втората седмица. Ето за какво дамите не трябва да бързат с добавките, в случай че няма строги медицински индикации за това. И дано помнят, че задачата на коластрата не е толкоз да храни, едвам пази. Това я прави скъпа храна в старта на живота.

Свързани публикации.. Д-р Райна Стоянова: Поставете си рационални цели, в случай че желаете да отслабнете след раждането 0 Д-р Мария Юнакова: Комплекс от фактори ни разрешава да поставяме висококачествени грижи при бременност 0 Епизиотомия – да или не? Женско здраве с доцент Костов 0



- Кога можем да чакаме едно приемливо обособяване на кърма и какво е приблизителното му количество?


Синтезът на по-големи количества кърма започва към третия-четвъртия ден, когато коластрата минава в преходно мляко. Моментът е безгрешен, тъй като гърдите се втвърдяват, стават тежки, топли и цялостни. Чувството за напълненост в този миг, обаче се дължи на временен оток на жлезата. Когато в границите на 24 до 48 часа отокът спадне, стартира да се усилва количеството на кърмата. Нека майките запазят успокоение в този перод и да не насилват гърдите си в опити да ги изцедят, с цел да омекнат. Редовното кърмене от двете гърди и студените компреси са задоволителна рекомендация, с цел да не се стигне до затруднения. Когато отокът спадне и жлезите стартират да разполагат с цялостния си потенциал на предпазване, нормално се стига до произвеждане на към литър кърма за денонощие.

- Случва се кърмата да понижава - без значение дали това е през първия, третия или петия месец. На какво по-често се дължи сходно „ прекъсване “ на кърмата и какво можем да сторим, с цел да „ върнем “ старите позиции?

Най-честата причина за внезапно понижаване до прекъсване на кърмата е прекарването на някакъв стрес. Хормоните на напрежението са причина за потискането на хормона пролактин, който пък инициира лактогенезата на клетъчно равнище. Възстановяването на менструалния цикъл също е причина за краткотраен дисбаланс в производството на кърма.

Най-честият мотив за субективното чувство за намаляла кърма са така наречен

кърмачески рецесии – интервали, в които детето пораства интензивно и има потребност от повече храна. Желанието му да суче постоянно се схваща от неопитната майка като понижени количестава мляко спрямо до момента създаваните такива. А в действителност се случва нещо доста разумно – честото кърмене е и мотив за повече стимулация, а това последното задейства процеса на лактогенеза в скорост. Това, с което майката може да помогне за сходство на синтеза на кърма по отношение на потребностите на бебето е преди всичко да резервира успокоение

- става въпрос единствено за няколко дни - и да не отхвърля кърмене! Нищо, че предното е било единствено преди към час! Добър вид е и приемът на лактогони в тези дни. Те форсират работата на жлезата и по този начин във всеки един миг, в който детето пожелае да суче, в гърдите има задоволително мляко, с цел да го нахрани!
Успех!

Можете да посетите Форум бременност и детско здраве изцяло гратис. Подготвили сме два дни забавна и богата стратегия за бъдещи и сегашни родители, и за бебета и деца. Освен потребни лекции, забавни лектори и специфични посетители, Ви чакат и награди. Повече за програмата и регистрация за посещаване >>
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР