Източник; PR Care Ракът на дебелото черво засяга все повече

...
Източник; PR Care Ракът на дебелото черво засяга все повече
Коментари Харесай

Все повече млади са с рак на дебелото черво

Източник; PR Care

Ракът на дебелото черво визира от ден на ден младежи. Докато преди засдягаше повече възрастни, сега има трайна наклонност на „ подмладяване “ на болестта. Това оповестиха експерти по време на конференция във връзка Световния ден за битка с колоректалния карцином (КРК). Събитието, което се организира в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, бе проведено от Федерация Български Пациентски Форум.

Медиците дадоха началото на акцията за предварителна защита на рака на дебелото черво. В знак на съпричастност към хората, които се борят с тази болест, постройката на Националния замък на културата бе осветена в синьо. Предстои провеждането и на по този начин наречения „ наследник уикенд “. На 10 и 11 март студенти по медицина ще раздават листовки за заболяването в региона на метростанция „ Сердика “ Целта е повече жители да се осведомят за рисковите фактори, които могат да доведат до развиване на колоректален карцином, както и да разпознават главните признаци.

От проявата на първите признаци до слагането на диагнозата се губи към година, а тя е от изключително значение за триумфа на лекуването, стана ясно по време на полемиката. „ Благодарение на актуалните способи на лекуване, общата 5-годишна преживяемост с тази диагноза се е нараснала и към този момент е 80% даже за пациенти с напреднала форма на болестта “. Това съобщи осведоми проф. доктор Асен Дудов, който е народен съветник по здравна онкология и шеф на Клиника по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.

Свързани публикации.. Съвети за хранене при пациенти с рак на дебелото черво 0 Проследяване на рак на дебелото черво без интервенции 0 Рак на дебелото черво – по какъв начин се открива? 0

„ Въпреки, че генетиката към този момент е доста напреднала, към този момент към момента няма сигурни маркери, които да предвиждат дали даден пациент ще се разболее от рак на дебелото черво или не “, изясни проф. Алексей Савов.

Има разнообразни проучвания, с които може да се удостовери диагнозата. Колоноскопията е единственият способ, който може да даде отговор на 100% дали се касае за рак на дебелото черво. В тази връзка доцент Стоян Ханджиевм шеф на Клиниката по гастроентерология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, изясни какъв брой е значимо пациентите да бъдат насочвани към това проучване в точния момент.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР