Източник: Нашият организъм функционира като незкрайно сложна система от тъкани

...
Източник: Нашият организъм функционира като незкрайно сложна система от тъкани
Коментари Харесай

Къде се намира сърцето и какво значение има това

Източник:

Нашият организъм действа като незкрайно комплицирана система от тъкани и органи. Всички негови елементи с изключение на да извършват своята активност комплицирано си взаимодействат. За това е от огромно значение да се познава естественото разположение

на частите на тялото. Работата на всеки орган може да бъде повлияна от активността насъседните му структури, както и противоположното.А има ли по-голям орган от сърцето? То не инцидентно е сложено относително в средата на тялото и добре предпазено.

Сърдечни размери -как се мерят и какъв брой са информативни?

Големината на сърцето варира в необятни граници. Сравнително правилно е правилото, че човек има толкоз огромно сърце, колкото е огромен сгънатият му пестник. Има болести с рисково повишаване на сърдечните кухини или мускули, както и случаи с така наречен биволско сърце без подлежаща болест. Все отново в най-стандартния случай сърцето е дълго към 11 см и необятно към 7-8 см. Разбира се същесъвуват и функционални вариации. Пример за това са бременните, младежи, заболели с огромна коремна обиколка. Тук спадат и редките случаи на обърната в дясно сърдечна позиция.

Разположението на здравото сърце в гръдния панер е относително общоприетоо. Всяко разминаване с разпоредбите приказва за смяна в анатомичните му размери. Например изместването на лявата граница в ляво или дясната на дясно приказва за уголемение на съответните кухини. Сърдечният връх при мъжете се намира в четвърто междуребрие на 2 см в ляво от зърното,а при дамите варира. Неговото изместване също е показателно за повишаване или изкривяване на сърцето.

Съвременната медицина разполаха с доста и разнородни способи за определяне на сърдечните граници. Ехокардиохрафското проучване е ненадминато във връзка с бързо и качествено насочване за сърдечната конструкция и функционалност. Въпреки това положителната перкусия (почукване) на умеещия доктор, в композиция с вярната аускултация (прислушване) в никакъв случай няма да изгубят информативната си стойност.

Къде се намира сърцето в гръдния панер и с кои органи контактува?

В гръдния панер има няколко функционално и структурно разграничени зони чрез т.нар средостение (медиастинум). Това пространство обгръща зоната от гръдната кост напред до прешлените обратно. Надолу доближава до диафрахмата, а встрани до белия дроб. Дели се на горен и низък, а долния на челен, междинен и заден медиастинум. Органите, нервите и кръвоносните съдове съблюдават строго систематизиране в тези зони.

Сърцето се намира в междинния медиастинум в по-голямата си част в ляво от гръдната кост. Надолу контактува с диафрагмата. В страни и начело е покрито от белите дробове. По предната повърхнина непокрита остава единствено една дребна зона, контактуваща непосредствено през перикарда с ребрата и стернума (гръдната кост). В задната си част сърцето също има дребна непокрита от белите дробове зона, която се долепва до аортата и хранопровода. Свързани публикации.. Травма и руптура на сърцето 0 Амилоидозата " безшумно " поврежда сърцето 0 Засягане на сърцето при систематични болести 0

Контактът на сърцето с другите органи се променя в случай че то има някакво заболяване и е трансформирало размерите или формата си. При повишаване приляга по-плътно върху дафрагмата и допирните поръхности на белите дробове. Притиска ги и затормозява функционалността им. Същото важи и в противоположна посока. При покачване или уплътнение на диафрагмата тя може да деформира сърцето и наруши функционалността на някои негови кухини. Същото настава и при туморни процеси на хранопровеода, медиатинума, при уголемение на аортата и доста други.

Едно вероятно инфектиране на тези комунициращи си структури може елементарно да се популяризира от един на различен орган. Евентуална контузия би могла да аргументи кръвоизлив, чието следене и прекъсване да е доста мъчно. Установяването на увеличени лимфни възли медиастинума е сериозен индикатор, който изисква обстойни проучвания за определяне, дали първопричината се корени в сърцето.

Това са единствено дребна част от образците за какво положителното знание на т.нар топографска анатомия на сърцето е от голяма важност. Всяко проучване и премерване на сърдечните размери би трябвало да бъде подробно документирано. Промяната би била алармиращ сигнал за възможен болестен развой.3962
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР