Източник: МЗ България е постигнала значителен прогрес по здравния статус

...
Източник: МЗ България е постигнала значителен прогрес по здравния статус
Коментари Харесай

МЗ: Здравето на българите се е подобрило

Източник: Министерство на здравеопазването

България е постигнала забележителен напредък по здравния статус на популацията. Това

оповестиха от Министерство на здравеопазването, цитирайки данни от проучванията на Световната здравна организация за България - „ Обзор на положението на опазването на здравето и благосъстоянието на популацията “ и „ Характеристики на опазването на здравето и благосъстоянието на популацията “.

Статистиката сочи, че има фрапантен спад в детската смъртност

у нас за последните години. Продължителността на живота стига до 71,4 години за мъжете и 78,7 за дамите през 2013 година

Въпреки позитивната наклонност, най-големите провокации пред България остават болесттите на кръвоносната система , високото ниво на тютюнопушенето и потреблението на алкохол, необятното разпространяване на затлъстяването и високият дял на разноските на семействата за опазване на здравето, обясниха от здравното министерство.

Данните демонстрират още, че не се усилва делът на болните от туберкулоза , ХИВ и СПИН. Положителна е и наклонността, че смъртността измежду новородените и майките, която е по-висока от тези в другите страни от Европейски Съюз, понижава.

Неприемливо е хората да бъдат небогати в резултат на неприятно здраве, разяснява Скендер Сила, началник на офиса на Световната здравна организация за България. Той акцентира, че е неотложно да се обърне внимание на високите равнища на тютюнопушене в страната, на потреблението на алкохол, на възходящата финансова тежест от незаразни болести и на високите равнища на доплащане от страна на пациентите .
Свързани публикации.. Мрежата на здравните посредници стана на 10 година 0 Безплатно тестване за хепатит В, С и ХИВ 0 Близо 10% от българите страдат от ХОББ 0

Чрез своята здравна политика, тактика и цели, България цели да подсигурява на своите жители з дравно благоденствие и високо качество на живот, написа в отчета на Световната здравна организация .

Освен в България, сходно изследване ( с обсег 1985 г.-2014 г.) за положението на опазването на здравето е

извършено в Грузия, Словения, Гърция и Молдова. От СЗО плануват то да бъде направено в общо 53 страни.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР