Източник: Дисекация на аортата е непознато заболяване за повечето хора,

...
Източник: Дисекация на аортата е непознато заболяване за повечето хора,
Коментари Харесай

При дисекация аортата може да се разкъса в различна степен

Източник:

Дисекация на аортата е непознато заболяване за множеството хора, които не са медицински експерти. И това до някъде е хубаво, тъй като то е едно от тежките, незабавни, комплицирани и подвеждащи положения в сърдечно-съдовата медицина. Сблъсъкът с него съществено заплашва живота на пациента и изисква способени и разнородни грижи. За това всеки трява да има обикновен най-малко знания в тази тенденция.

Какво съставлява аотната дисекация?

Най-просто казано, при дисекацията се нарушава цялостта на най-вътрешния пласт на аортата. Под огромното напрежение на кръвта, нейните стени се разслояват и се образува нов лумен (ход). Какво ще се случи в идващите минути и часове, в огромна степен дефинира тежестта на дисекацията и шанса за живот на болния. Разслояването може да се ограничи на дребна повърхност, да обхване съвсем цялата аорта или в най-тежкия случай да раздра цялата стена, като наруши верния поток на кръвта.

А какво диря от това? Аортата е най-големия и високодебитен кръвоносен съд в човешкото тяло. За секунди по него минава внушително количество кръв. Смущението на кръвотока значи, че част от размера кръв попада в едно ново, подправено пространство и просто „ изчезва “. В още по-тежкия случай, разкъсването на аортата е изцяло и кръвта се излива свободно в гръдната празнина или някой орган. Този развой е допустимо най-тежкият вид за увреда, на който съвсем няма мощ, която да се опълчи.

Защо в над 40% от случаите положението се разпознава мъчно?

Симптомите са разнородни и разнородни. Не постоянно има типичната раздираща гръдна болежка. В някои случаи тя е в региона на гърба, други пъти обгръща корема. Не постоянно има и типичното сриване на артериалното налягане, тъй като засягането на бъбречните артерии може да провокира рискова хипертония. Обемът на подправеният лумен може да притиска прилежащи органи, само че постоянно открива своята дребна междина сред тях без да им влияе. Следователно признаците идват от тези тъкани и органи, които страдат от дефицит или остатък на кръв.

За това е вярно да се знае, че аортата дисекация има разнородно протичане. В тежките случаи болните са в остро шоково и сериозно положение. Нерядко се следи изтръпване на крайниците, примиране и даже загуба на схващане, което имитира неврологичен проблем. Някои случаи могат да имитират изострен миокарден инфаркт , хипертонична или хипотонична рецесия. Гадене, повръщане, мъчно преглъщане и болки в корема могат да подведат, насочвайки мисленето към стомашно-чревен проблем. Задух, кашлица и тежест в гърдите имитират болест на дихателната система.

Кой има по-голям риск от аортна дисекация?

Най-висока периодичност се среща при хора към 50-60 години. Мъжете са по-застрашени по отношение на дамите. За да настъпи сходно тежко положение нормално е нужно да има уязвимост на тъканите, формиращи аортната стена. Най-сериозният фактор е дългогодишната артериална хипертон ия, която влияе нападателно с трайно високо налягане на кръвния ток. Напредналата възраст и атеросклерозата са усложняващи фактори. Предшестващи опреативни операции на сърцето, сърдечна катетеризация или гръдни контузии също усилват риска от дисекация.

Свързани публикации.. Аортна дисекация - неочакваната и мощна болежка е признак 0 Причини за пораждане на гръдна болежка - по какъв начин да отличим сърдечната? 0 Дефектен ген предизвиква синдрома на Марфан 0

Редица наследствени болести са свързани със уязвимост на тъканите по една или друга причина. Такива са синдромът на Марфан, синдромът на Търнър, Остеогенезис инперфекта. Аортни клапни недостатъци в по-голяма периодичност се асоциират с това затруднение. Дори едно естествено положение като бременността имат нараснал риск. Същото се следи и при някои тежки систематични инфекции, както и кокаинова наркомания.



Аортната дисекация е рядко заболяване, което обаче има висока смъртност. Съвременната медицина развива прогресивно своите способи за диагостициране, оперативно и медикаментозно лекуване. Въпреки това ранната диагностика е главният фактор, който дефинира преживяемостта. За това дисекацията внаги би трябвало да участва в диференциалната диагноза на едно неразбираемо сърдечно положение.3884
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР