Източник: Bulgaria ON AIR Държавата трябва да поеме лечението на

...
Източник: Bulgaria ON AIR Държавата трябва да поеме лечението на
Коментари Харесай

Държавата отказва лечение на 2 деца с тежки заболявания

Източник: Bulgaria ON AIR

Държавата би трябвало да поеме лекуването на децата, които получиха отвод от Комисията по редки заболявания към Министерството на здравопазването. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR Пенка Гепргиева, член на Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца в чужбина.

Припомняме, че страната отхвърли лекуване на две момчета с тежки болести на 8 и 17 години. Причината е, че няма задоволително пари в бюджета на фонда. „ Бюджетът е 12 млн. лева, като беше направена една калкулация, че за две деца ще отидат към 6 млн. лева за половин година и бюджетът ще се изчерпи. Не е наша работа да мислим за бюджета, като се изчерпи, ще се актуализира. “, изясни Георгиева.

Едно от децата, което се нуждае от лекуване, е Стефан Радойчев. Той е на 8 години и ма спинална мускулна артрофия . Родителите му виждат признаците още на 3-4 месец, само че първоначално лекарите му дават друга диагноза – детска церебрална парализа . „ Заболяването беше диагностицирано, когато той беше на 7-8 месеца. Очакванията за дълготрайност на живота на дете с такова заболяване е 2-3 години ", показа в студиото на “България заран “ Веселин Радойчев, бащата на детето.

Това е първото дете с това заболяване, което кандидатства за лекуване в чужбина. Лекарите са единомислещи, че то би трябвало да се лекува, само че казусът е финансов, за жалост, разяснява Пенка Георгиева. И посочи, че е уведомила министъра на опазването на здравето за това Стефан и другото дете рядка болест. „ В понеделник бе свикана Kомисията за редки заболявания , с цел да се обсъдят тези случаи, имаме и трето дете. За страдание на тази комисия не се взе никакво решение “, сподели още тя и посочи, че съгласно лекарите казусът е във финансирането на фонда.

Свързани публикации.. „ Фонд за лекуване на деца ” ще има нови благоприятни условия за подкрепяне 0 Смениха шефа на Фонда за лекуване на деца 0 Център „ Фонд за лекуване на деца ” изпраща 41 деца на лекуване в чужбина 0

Бащата на Стефан посочи, че за заболяването на сина му към този момент има лекуване, което е ефикасно, по тази причина и са кандидатствали за финансиране от Фонда за лекуване на деца в чужбина. Ако не получи позитивен отговор от страната, фамилията ще бъде насила да се реалокира в чужбина, с цел да избави детето. "Не желаеме да прилагаме тази алтернатива, дълги години живеем и работим в тази страна. Нека се актуализира бюджетът. За нас значимото е да получи лекуването допустимо най-скоро, с цел да не го загубим това дете ", приключи Веселин Радойчев.

Още от диалога може да видите във видеото:

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР