Източник: БМЧК На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба

...
Източник: БМЧК На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба
Коментари Харесай

Деница Баръмова: Прегръдката не убива, дискриминацията – да

Източник: БМЧК

На 1 декември означаваме Световния ден за битка против СПИН. Тази година акцията ще премине под мотото „ Моето здраве е мое право “ ( "My health, my right "). Информирани ли са задоволително хората за методите на разпространяване на ХИВ и това по какъв начин да се предпазят, разяснява Деница Баръмова, шеф на Дирекция Български Младежки червен кръст (БМЧК).

- Г-жо Баръмова, БМЧК интензивно се включва в отбелязването на Световния ден за битка против СПИН. Какви начинания сте планували през днешния ден?

Почти във всички наши организации, съвпадащи с 28-те области на България ще има разнообразни типове осведомителни акции. Доброволците търсят ексцентрични способи за информиране на общността – разпределяне на презервативи , попълване на лексикон, брошури и други. Но това, което би трябвало да знаят всички е, че на 1 декември доброволци на Младежки Червен кръст ще бъдат в центъра на всеки един регионален град и в някои от общините и ще вършат осведомителни акции . Също ще има и по този начин наречените сесии и лекции в учебно заведение, предопределени за 7 и 8 клас, разнообразни във всяка област, във връзка с заболяванията, излъчени по сексуален път и най-общо казано на тематика полово рисково държание . В София обичайно международният ден ще се означи с шествие, което стартира от „ Витошка “ в 18 часа през днешния ден и ще приключи с обичайна алена панделка и свещи.

- Смятате ли, че младежите у нас са задоволително осведомени за това какво съставлява ХИВ/СПИН и какво е безвреден секс?

Има какво още да се желае още. Нашата организация работи в тази тенденция от 1991 година, само че младежите и учениците на подобаваща възраст, несъмнено, би следвало да имат своето полово познание , обучение. Ние подкрепяме този развой с ежедневните си дейности, и освен на 1 декември и май месец, годишно нашите доброволци реализират такива сесии в учебно заведение.

- А по какъв начин стои въпросът с информираността ж ромските общности у нас?

Генерализациите ни не постоянно са правилни, само че значително има потребност да се работи повече в тези общности. Там сигурно това, което можем да си дадем като противоположна връзка, че е нужна от ден на ден и по-голяма степен на работа, тъй като нямаме толкоз доста обсег, в сравнение с би ни се желало да имаме като % на отношение.

Целогодишно нашите доброволци работят по тази тематика. Имаме регионални организации, които работят в тези общности, имат положителни контакти с учебни заведения, водачи и други. Но отново споделям, работата би трябвало да се ускори в тази тенденция.

- Много хора си споделят: „ Не може да ми се случи на мен “. Имате ли статистика какъв брой души у нас се тестват за ХИВ/СПИН и какъв % от тях са младежи?

Аз одобрявам този надпис, който ние си споделяме: „ Не може да се случи на мен “ , само че в действителност той има допълнение - „ Не може да се случи на мен, аз не съм задоволително осведомен “. Призивът по време на нашите акции е да се осведомяваме детайлно и в точния момент.

Истината е, че към над 200 хиляди души годишно се изследват, само че това е в общ аспект. Правят го всички кръводарители , всички дами, които раждат или има потребност да бъдат признати в медицински завeдения . Апелът е всеки да си даде сметка за своя статус и да откри верния миг, в който да се тества.

Нямаме точна информация какъв брой младежи от тези над 200 хиляди годишно се изследват, само че считам, че тази цифра не е неприятен резултат.

- По какъв метод най-лесно можем да проучване нашия ХИВ статус?

Тенденцията сега е, че повече мъже се заразяват с ХИВ, в сравнение с дами. Начинът, по който всеки може да направи положително и да разбере своя ХИВ статус е когато подари кръв. Всеки кръводарител бива проучен за ХИВ.

Има кабинети за гратис консултиране и проучване . Има моментни проби, които могат да бъдат употребявани, т.е. резултатът да бъде незабавно налице. След възможен положителен резултат има следващи проби, които са потвърдителни, само че тогава сътрудниците, които вършат тестванията ще съветват съответния човек и ще го насочат към съответните стъпки.

Свързани публикации.. Приеха и стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ 0 Над 200 новорегистрирани българи с ХИВ за 2017 0

- Кое е най-важното, което би трябвало да знаем за ХИВ/СПИН?

Информационните акции, които вършим по случай 1 декември разясняват, че има три метода, по които може да се популяризира ХИВ. Първият е сексуален , който в процентно съответствие е най-честия. Към момента над 80% се заразяват по сексуален път. Другият метод е кръвен , а третият – майка-дете . Но там с напредването на медицината има доста дребен процентът на разпространяване. Другото, което е значимо да се каже, е че има съществуване на дискриминация при хора, които живеят с ХИВ.

- В доста случаи тези хора мъчно се социализират и не могат да си намерят работа. Работите ли в посока на дискриминирането?

Нашият надпис, който нормално ние използваме е: „ Прегръдката не убива, дискриминирането – да “ . Ние от Български Червен кръст и Младежки Червен кръст непрестанно работим в насоката понижаване на дискриминирането в България по разнообразни групи, по разнообразни тематики. От една страна ние се опитваме да повишим информираността на хората по какъв метод се популяризира ХИВ и по какъв начин не би довело до заразяване, в случай че твой сътрудник е серопозитивен . Но дискриминирането в България е на високо равнище и по-скоро е скрита. Много рядко серопозитивните имат куража да заявят своя ХИВ статус, което значи, че всички ние би трябвало да работим от ден на ден и повече в тази посока.

- Можем ли да кажем, че ХИВ/СПИН към този момент не е смъртоностна опасност?

За страдание не можем да кажем, че не е смъртоностна защото към момента има доста хора, които не престават да намират края на своя живот заради по този начин наречения добит имунен недостиг . През 2016 година в България това са 22 души, а от началото на епидемията са над 1 000. Така че това продължава да бъде смъртоностна болест, само че медицината продължава от ден на ден и повече да прогресира. Все още не можем да приказваме за имунизация или нещо сходно, само че това, което съществува са лечения, които поддържат и усъвършенстват здравословното положение на серопозитивните на ежедневна база.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР