Източник: Българска Асоциация по Хемофилия Асоциацията ежегодно отбелязва Световния ден

...
Източник: Българска Асоциация по Хемофилия Асоциацията ежегодно отбелязва Световния ден
Коментари Харесай

Велопоход „ЗАЕДНО“ в подкрепа на хората с хемофилия тръгва в София, Пловдив, Бургас и Варна на 22 април!

Източник: Българска Асоциация по Хемофилия

Асоциацията годишно отбелязва Световния ден на хемофилията на 17 април с осведомителна акция и разнообразни обществени събития, които целят да дадат публичност на самодейностите за обезпечаване на нужното лекуване на хората с вродени нарушавания на кръвосъсирването.

Друга основна самодейност в осведомителната акция във връзка със Световния ден на хемофилията е осветяването на знакови здания и забележителности по целия свят - Light It Up Red!. За поредна година постройката на Националния замък на културата беше осветлен в алено. Сред постройките, които всяка година осветени в алено, са: Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Колизеума в Рим, постройката на НДК в София, Параклис-мавзолея " Свети Георги Победоносец " в Плевен и други емблематични места в разнообразни елементи на света.

Източник: Българска Асоциация по Хемофилия

В рамките на акцията тази година ще бъде проведена и кръгла маса на тематика: " Нови новаторски лечения, действителност и бъдеще ", на която ще бъде разисквани най-новите достижения в лекуването на болестта и тяхното място в нашите условия. Ще бъдат прегледани достиженията на актуалната медицина и опциите, които се показват пред бъдещето на пациентите с нарушавания на кръвосъсирването у нас. На кръглата маса ще бъдат показани и резултатите от извършената по поръчка на Асоциацията анкета за нарушаванията на кръвосъсирването при дамите.

Източник: Българска Асоциация по Хемофилия

С обединяването на допустимо най-вече хора в тазгодишната осведомителна акция с хаштаг послания в обществените мрежи #WHD2023 и #засвятбезкръвоизливи, Асоциацията цели да доближи до необятната общност и да призове всички да са по-толерантни, приемащи и разбиращи.

Източник: Българска Асоциация по Хемофилия

За хемофилията:

Хемофилията е наследствено излъчено генетично заболяване, което намалява способността на тялото да съсирва кръвта, и води до по-продължителни кръвоизливи при пострадване, синини и повишен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка.

Засегнатите от по-леката форма на болестта може да имат признаците на заболяването след случай или по време на интервенция. Кръвоизливите в ставите може да доведат до непрекъснато увреждане (напр. инвалидизиране при продължителни кръвоизливи в ставите на крайниците), до момента в който мозъчните кръвоизливи могат да се изразят в продължителни във времето главоболия, загуби на схващане и припадъци.

Хемофилията е недостатък в половите хромозоми. В разследване на това съществуват два вида - хемофилия вид А (липсващ фактор VIII) и хемофилия вид Б (липсващ фактор IX). Болестта е рецесивна и точно поради това визира най-вече момчета - предава се от майка на наследник (жените са преносители на болестта, до момента в който при мъжете се демонстрират симптомите).

Лечението се състои във вливане на изчезналия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави от време на време в режим на профилактика или при потребност по време на кръвоизлив, в домашни условия или в болнично заведение. Лекарствата съдържащи изчезналите фактори на кръвосъсирване се създават въз основата на човешка кръвна плазма или посредством рекомбинантни способи. Около 20% от хората развива антитела към съсирващите фактори, което прави лекуването по-трудно.
www: Facebook: Instagram:
Материалът е възложен от Българска Асоциация по Хемофилия
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР