Изтича срокът за кандидатсване по втория етап за получване на

...
Изтича срокът за кандидатсване по втория етап за получване на
Коментари Харесай

Сагата със санирането: Удължиха срока за кандидатстване 

Изтича срокът за кандидатсване по втория стадий за получване на финансиране за саниране на здания. Собствениците на блоковете, които са включени в аварийния лист от първия стадий на процедура " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “, можеха да аплайват за финансиране от Етап II. За него е очакван бюджет в размер над 280 млн лв..

До момента са подадени над 3 000 заявки на обща стойност съвсем 4 милиарда лв., само че обезпеченото безплатно финансиране от Европейски Съюз е малко над 1 милиард. За момента са утвърдени едвам 756 заявки в 102 общини. За това и страната удължи периода.

Припомняме, че Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, ръководителите на парламентарните комисии - по районна политика, благоустройство и локално самоуправление Николай Нанков и по енергетиката Делян Добрев, изпълнителните шефове на Агенцията за стабилно енергийно развиване Ивайло Алексиев и Изпълнителната организация " Одит на средствата от Европейския съюз “ Анна Мартинова – Петкова поради множеството тъжби от сдружения на притежатели от разнообразни региони на цялата страна, както и от кметове на общини, свързани с проблемите по процедура BG-RRP-4.023 " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий I “, по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Недоволството беше поради недопускане до присъединяване в безвъзмездното саниране, макар изпълнените нужни условия, избрани в Насоките за кандидатстване по процедурата. Гражданите не са съгласни с оценките на оферти за осъществяване на инвестиция, които смятат за несправедливи. Те показват подозрение за обективността на обследването за енергийната успеваемост на кандидатстващите здания, във връзка с което не се упражнява надзор. Възразяват остро и против установения дисбаланс в утвърдените за саниране здания в общините, в някои от които няма утвърдена нито една постройка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР