Изтекли руски военни файлове разкриват как Русия е репетирала използването

...
Изтекли руски военни файлове разкриват как Русия е репетирала използването
Коментари Харесай

Financial Times: Изтекли военни файлове разкриват кога Русия би използвала ядрено оръжие

Изтекли съветски военни файлове разкриват по какъв начин Русия е репетирала потреблението на тактически нуклеарни оръжия при положение на спор със международна мощ, разкрива.

Силите на Владимир Путин са упражнявали потреблението на тактически нуклеарни оръжия на ранен стадий от спор с огромна международна мощ, съгласно изтекли съветски военни файлове, които включват сюжети за образование за навлизане от страна на Китай, разкрива .

Класифицираните документи, прегледани, тествани и оценени от Financial Times, описват предел за потребление на тактически нуклеарни оръжия, който е по-нисък, в сравнение с Русия в миналото е признавала обществено.

Кешът се състои от 29 секретни съветски военни файла, направени сред 2008 и 2014 година, в това число сюжети за военни игри и презентации за военноморски офицери, които разискват правилата на работа за потребление на нуклеарни оръжия.

Критериите за евентуален нуклеарен отговор варират от вражеско навлизане на съветска територия до по-конкретни аргументи, като унищожаването на 20 % от съветските подводници със стратегически балистични ракети.

„ Това е първият път, когато виждаме документи като този, оповестени в общественото пространство “, сподели Александър Габуев, шеф на Центъра за Евразия Карнеги Русия в Берлин.

„ Те демонстрират, че оперативният предел за потребление на нуклеарни оръжия е много невисок, в случай че мечтаният резултат не може да бъде реализиран посредством стандартни средства. “

Тактическите нуклеарни оръжия на Русия, са предопределени за лимитирана приложимост на бойното поле в Европа и Азия, за разлика от по-големите „ стратегически “ оръжия, предопределени за ориентиране към Съединени американски щати. Съвременните тактически бойни глави могат да отделят доста повече сила от оръжията, хвърлени над Нагасаки и Хирошима през 1945 година

Въпреки че досиетата датират отпреди 10 и повече години, специалистите настояват, че остават съответстващи на актуалната съветска военна теория. Документите бяха показани на FT от западни източници, прецизират от изданието.

Отбранителните проекти разкриват надълбоко вкоренени съмнения към Китай измежду московския хайлайф по сигурността, даже когато Путин подписа съюз с Пекин през 2001 г. 

През годините по-късно Русия и Китай задълбочиха партньорството си, изключително откакто Си Дзинпин пое властта в Пекин през 2012 година Войната в Украйна циментира статута на Русия като младши сътрудник в връзките им, като Китай хвърли на Москва жизненоважен стопански избавителен пояс, с цел да помогне за оправянето със западните наказания.

Но даже когато страните се сближиха, образователните материали демонстрират, че източният боен окръг на Русия репетира голям брой сюжети, включващи китайска инвазия.

Ученията оферират рядка визия за това по какъв начин Русия гледа на своя нуклеарен боеприпас като крайъгълен камък на своята отбранителна политика - и по какъв начин образова сили, с цел да може да извърши първи нуклеарен удар в някои условия на бойното поле, става още ясно от информацията на Financial Times, която се базира на изтеклите документи. 

Едно обучение, очертаващо хипотетична офанзива от страна на Китай, отбелязва, че Русия, наречена „ Северната федерация “ за задачите на военната игра, може да отговори с тактически нуклеарен удар, с цел да спре „ Юга “ да напредва с втора вълна от нахлуващи сили.

„ Заповедта е дадена от главнокомандващия... да употребяват нуклеарни оръжия... при положение, че съперникът разгърне елементи от втори ешелон и Югът заплаши да нападна по-нататък в посоката на основния удар “, се споделя в документа.

Китайското външно министерство отхвърли да има учредения за съмнение към Москва.

„ Договорът за добросъседство, другарство и съдействие сред Китай и Русия законно откри концепцията за постоянно другарство и невражда сред двете страни “, заявява говорител на министерството.

„ Теорията за заканите “ няма пазар в Китай и Русия.

Говорителят на Путин разяснява в сряда документите: " Основното е, че прагът за потребление на нуклеарни оръжия е безусловно транспарантен и е написан в доктрината. Що се отнася до упоменатите документи, ние мощно се съмняваме в тяхната достоверност ".

Отделна подготвителна презентация за военноморски офицери, несвързана с китайските военни игри, обрисува по-широки критерии за евентуален нуклеарен удар, в това число нахлуване на зложелател на съветска територия, проваляне на части, виновни за обезпечаването на граничните региони, или непосредствена вражеска офанзива с потребление на стандартни оръжия.

Слайдовете обобщават прага като композиция от фактори, при които загубите, понесени от съветските сили , „ окончателно биха довели до неуспеха им да спрат огромна вражеска експанзия “, „ сериозна обстановка за държавната сигурност на Русия “.

Други евентуални условия включват унищожаването на 20 % от съветските подводници със стратегически балистични ракети, 30 % от нейните атомни щурмови подводници, три или повече крайцера, три летища или едновременен удар по съществени и аварийни крайбрежни командни центрове.

Очаква се също по този начин съветската войска да може да употребява тактически нуклеарни оръжия за необятен набор от цели, в това число „ въздържане на страните от потребление на експанзия […] или ескалация на военни спорове “, „ прекъсване на експанзия “, попречване на съветските сили от загуба на борби или територия, и да направи съветския флот „ по-ефективен “, става още ясно от информацията на Financial Times, която се базира на изтеклите документи. 

Миналия юни Путин сподели, че се усеща „ отрицателно “ по отношение на потреблението на тактически нуклеарни удари, само че по-късно се похвали, че Русия има по-голям нестратегически боеприпас от страните от НАТО.

„ Майната им, знаете, както споделят хората “, сподели Путин.

Съединени американски щати считат, че Русия разполага с минимум 2000 такива оръжия.

Миналата година Путин сподели, че съветската нуклеарна теория разрешава два вероятни прага за потребление на нуклеарни оръжия: възмездие против първи нуклеарен удар от зложелател и в случай че „ самото битие на Русия като страна е под опасност, даже в случай че се употребяват стандартни оръжия “.

Но самият Путин добави, че няма възможност нито един от критериите да бъде изпълнен, и отхвърли обществените апели за понижаване на прага.

Материалите са ориентирани към образование на съветски елементи за обстановки, в които страната може да желае опцията да употребява нуклеарни оръжия, сподели Джак Уотлинг, старши теоретичен помощник за сухопътна война в Кралския институт на обединените сили , вместо да излага книга с правила за техните потребление.

„ На това равнище условието е единиците да поддържат – по време на спор – надеждната опция за политиците да употребяват нуклеарни оръжия “, добави Уотлинг.

„ Това би било политическо решение. “, прибавя той.

Докато Москва се приближи до Пекин след военните игри и реалокира сили от изток към Украйна, тя продължи да построява своята източна защита.

„ Русия продължава да укрепва и упражнява своите ракети, способни да носят нуклеарно оръжие, в Далечния изток покрай границата си с Китай “, сподели Уилям Алберк, шеф по тактика, технологии и надзор на въоръженията в Международния институт за стратегически проучвания.

„ Много от тези системи имат обсег единствено да ударят Китай. “

Русия към момента се държи в сходство с „ теорията за потребление “ на нуклеарните оръжия, изложена в документите, сподели Алберк.

„ Не сме видели фундаментално преосмисляне “, сподели той, добавяйки, че Русия евентуално е загрижена, че Китай може да се опита да се възползва от разсейването на Москва, „ с цел да изтласка руснаците от Централна Азия “.

Документите отразяват модели, следени при учения, които съветската войска организира постоянно преди и след нашествието на Путин в Украйна през 2022 година Алберк, който преди този момент е работил за НАТО и Министерството на защитата на Съединени американски щати по контрола на въоръженията, уточни образци за съветски учения, извършени през юни и ноември предходната година година с потребление на ракети " Искандер ", способни да носят нуклеарно оръжие, в два района, граничещи с Китай.

Докато президентът на Русия има единствените пълномощия да нанесе първи нуклеарен удар, ниският предел за тактическа нуклеарна приложимост, изложен в документите, подхожда на теория, която някои западни наблюдаващи назовават „ ескалация до деескалация “.

Съгласно тази тактика може да се употребява тактическо оръжие, с цел да се попречи на Русия да бъде въвлечена в разрастваща се война, изключително такава, в която Съединени американски щати може да се намесят. Използвайки това, което тя назовава „ всяване на боязън “, Москва ще се стреми да постави завършек на спора при свои лични условия, като шокира съперника на страната с ранното потребление на малко нуклеарно оръжие – или посредством опасността да го направи.

„ Те приказват за „ отрезвяване “ на своите съперници – извеждайки ги от пиянството на ранните им победи посредством въвеждане на нуклеарни оръжия “ , сподели Алберк.

„ Най-добрият метод, по който считат, че могат да създадат това, е да употребяват това, което назовават по-ниска „ доза “ нуклеарни оръжия на доста по-ниско равнище на борба, с цел да предотвратят ескалация.

Украински публични лица твърдяха, че нуклеарните закани на Путин са убедили Съединени американски щати и други съдружници да не въоръжават Киев по-решително при започване на спора, когато модерните оръжия на НАТО биха могли да извърнат прилива в интерес на Украйна.

Алберк сподели, че Русия евентуално ще има по-висок предел за потребление на тактически нуклеарни оръжия против Украйна, която няма личен нуклеарен потенциал или дарба да стартира наземно навлизане в същия мащаб, в сравнение с против Китай или Съединени американски щати.

Руските водачи считат, че до момента в който нуклеарен удар против Китай или Съединени американски щати може да бъде „ отрезвяващ “, нуклеарен удар против Украйна евентуално ще ескалира спора и ще докара до директна интервенция от страна на Съединени американски щати или Обединеното кралство, сподели Алберк. „ Това е безусловно последното нещо, което Путин желае ".

*Във видеото: САЩ предизвестяват за сериозен проблем на интернационалната сигурност

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР