Изтеглянето на американските войски от Афганистан най -вероятно няма да

...
Изтеглянето на американските войски от Афганистан най -вероятно няма да
Коментари Харесай

Вечната война в нова фаза

Изтеглянето на американските войски от Афганистан най -вероятно няма да постави завършек на „ безконечната война “ за Съединени американски щати, а просто ще докара до това администрацията на президента Джо Байдън да бъде въвлечена в нова, още по -опасна фаза на този спор. Такова развиване на събитията предвиждат от The Washington Post.

Както отбелязва вестникът, изтеглянето на американците от Афганистан е трябвало да постави завършек на съвсем 20-годишното наличие на Съединени американски щати в страната и да избави американските управляващи от обвързваните с него проблеми. В последна сметка обаче администрацията на Байдън рискува да попадне в още по-трудна и рискова обстановка.

Решението на американския президент към този момент беше подложено на остри рецензии поради неспособността на Вашингтон да изведе колкото се може по-бързо т Кабул всички американски жители и афганистанци, които са сътрудничили на американската войска през цялото това време. Освен това безредният темперамент на интервенцията по евакуиране, в това число гибелта на 13 американски бойци и стотици цивилни вследствие на атентатите наоколо до летището в Кабул, сложи под въпрос компетентността на Байдън като водач и адекватността на изказванията му по отношение на опциите за възобновяване мир и успокоение в Афганистан. Остават и подозренията, че представителите на радикалното придвижване на талибаните в действителност са способни да ръководят страната и са подготвени да изпълнят дадени обещания като да не лимитират правата на дамите и да не преследват локалните жители, работили за американците.

Според специалисти в този момент администрацията на Байдън ще се сблъска с два нови съществени казуса: филантропична рецесия под формата на десетки хиляди афганистански бежанци, към която Съединени американски щати към този момент се отнасят с нараснало внимание  и възходяща терористична опасност от групировки, които ще могат да работят свободно още веднъж в Афганистан, откакто американците на процедура изгубиха опцията да събират разследваща информация в района. „ Не е задоволително единствено да завърши войната. Трябва да покажете, че се справяте с следствията “, изясни Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама.

На собствен ред Даниел Плетка, старши откривател в консервативния изчерпателен център American Enterprise Institute, означи, че актуалната обстановка ще бъде повратна точка за президентството на Байдън, която ще дефинира общото отношение на жителите към оставането му на власт. „ Ако Байдън има шанс, той ще стане новият Джими Картър. Ако няма шанс, ще претърпи още един 11-ти септември “, съобщи специалистът.

Освен това, написа The ​​Washington Post, политическите съперници на Байдън от Републиканската партия могат да се възползват от проблемите, с които се сблъскват Съединени американски щати по време на неговото президенство - от към момента вилнеещата пандемия на ковид в страната до „ пагубното “ евакуиране от Афганистан - с цел да укрепят позициите си преди идващите избори. Освен това обстановката в Афганистан може да коства постовете на държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан - опцията за тяхното уволняване към този момент се разисква измежду някои демократи от Камарата на представителите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР