Изтеглиха първото класиране за гимназиите след седми клас в София

...
Изтеглиха първото класиране за гимназиите след седми клас в София
Коментари Харесай

МОН свали първото класиране на седмокласниците

Изтеглиха първото класиране за гимназиите след седми клас в София поради " бъг " в системата, заяви началникът на Регионалното ръководство по образованието Ваня Кастрева.

Кастрева и представители на Министерството на образованието са в професионалната гимназия " Ломоносов ". Там ще се търси метод за премахване на грешката, изясни тя пред Българска национална телевизия.
Проблемът бил със 17-те разнообразни групи балообразуващи оценки, изключително при балообразуването за професионалните гимназии.

Техническа неточност е позволена при част от класирането на учениците след седми клас.

След като стана ясно, че за някои от най-елитните учебни заведения в София, каквото е ТУЕС, балът за банкет е 200 точки, ще се наложат повторни калкулации. Грешката е единствено в София и то за някои учебни заведения.

Ще има осъдени за грешката в класирането след седми клас, увери в коментар пред медиите просветителния министър Красимир Вълчев.

Министърът ще упорства тя да бъде поправена по допустимо най-бързия метод. Грешката е поправима, разясни министър Вълчев, а децата няма да бъдат ощетени.

От Асоциацията на приключилите ТУЕС разпространиха и мнението, че са получили сигнали от родители, чиито деца аплайват в учебното заведение. Информирали са РУО - София и МОН за грешката, която е позволена при класирането на учениците. Самото

" Самото учебно заведение няма достъп до системата и не можем да знаем за какво и по какъв метод се е получил този проблем и на какво се дължи. Искрено се надяваме, че това не е целеустремено деяние против най-елитното софтуерно учебно заведение в България - ТУЕС към ТУ-София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на учебното заведение, което към този момент тридесет години построява гръбнака на ИТ промишлеността в страната ни ", се показва в мнението на асоциацията, която единствено преди няколко месеца се опълчи на промени, налагани от МОН, които съгласно тях ще срутен образователното заведение.

Самата неточност е при изчисляването на бала за банкет в ТУЕС, където оценката по математика от НВО не е умножена по три в системата, както е заложено авансово. В резултат на което се получава извънредно невисок бал за банкет в ТУЕС, който не дава отговор на действителността.

Балът за банкет в ТУЕС се образува от оценката по Български език и литература от Национално външно оценяване (НВО), три пъти оценката по Математика от НВО, оценката по Математика от Удостоверението за приключен седми клас и оценката по Физика от Удостоверението за приключен 7-ми клас.

Малко по-рано на конференция Кастрева изясни, че за поредна година с най-голям бал след изпитите за гимназиите се влиза в Софийската математическа гимназия. Най-високият най-малък бал там след първото класиране е 456 точки от 500 вероятни.

Останалите свободни места след първото класиране са 730. 15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити поради незадоволително поискали да учат там. Второто класиране ще стане ясно на 12-ти юли. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР