Изсветляване на икономиката през 2021 г. отчита в годишния си

...
Изсветляване на икономиката през 2021 г. отчита в годишния си
Коментари Харесай

Политическата криза в България вероятно ще „посиви“ икономиката

Изсветляване на стопанската система през 2021 година регистрира в годишния си отчет Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Изгледите за 2022 година обаче са по-скоро отрицателни, като това се дължи както на политическата рецесия в страната, по този начин и на прогнозите за слаб стопански напредък в края на годината.

Политическата рецесия също има влияние. Няма по какъв начин такива неща да не се отразят – смени на бордове на шефове, рокади в Национална агенция за приходите и митниците. Очаквам да има отрицателно отражение “, разяснява проф. доктор Стефан Петранов, началник на екипа, основал Композитния показател „ Икономика на ярко “.

Председателят на бизнес асоциацията Васил Велев поддържа тезата и разказа като максимален проблем популизма в актуалната обстановка.

В надпреварването за гласове се оферират решения, които в средносрочен и дълготраен проект са отрицателни. Пример за това е увеличението на минималната пенсия – това докара до такава степен, че половината пенсионери получават минимални пенсии и връзката с осигурителния принос се отдалечи “, разяснява Велев.

Той акцентира, че по този начин тласъкът на хората да се обезпечават на действителните си хонорари се намалява.
Сивата стопанска система през 2021 година
Според показателя на АИКБ делът на сивата стопанска система се е свил през 2021 година до малко над 21% и е покрай най-ниската си стойност от 2019 година Въпреки това той към момента остава по-висок от междинния за Европейския съюз.

Общата наклонност е за изсветляване на стопанската система и е реалност в последните десетина години. Изключение вършат 2014 и 2020 година, които са свързани с рецесии – надлежно КТБ и политическата рецесия и пандемията и последвалия от нея удар по икономическата интензивност. Годините на икономическа рецесия са свързани с „ посивяване на стопанската система “, защото компаниите изпитват по-често усложнения и подхващат сиви практики.

И предходната година обичайно секторите с най-голям дял на сивата стопанска система остават ресторантьорство, хотелиерство, строителство и селско стопанство.

Добрата вест е, че през 2021 година се покачва събираемостта на Данък добавена стойност и на акциза от алкохолни питиета. Проблемите остават при администрирането на втора спомагателна работа.

Проблемните области остават договорите при спомагателна работа “, разяснява Петранов и изясни, че към момента има хора, които не заявяват действителните си приходи от спомагателна работа, а някои даже работят без контракти.
Съвети за изсветляване на стопанската система
Според специалистите в АИКБ в дълготраен проект са нужни промени в пенсионната система, определянето на минималната работна заплата и минималните и оптималните осигурителни прагове. Нужно е и проучване на факторите, които въздействат на държанието на данъкоплатците, както и обсъждане на антикризисни ограничения, които регистрират коректността на компаниите.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинАИКБ Васил Велев сива стопанска система изсветляване на стопанската система изсветляване на стопанската система в България Асоциация на индустриалния капитал в България ПоследниНай-четениБюджет и финанси 24 Политическата рецесия в България евентуално ще „ посиви “ стопанската система Компании 44 BP залага на водорода като гориво на бъдещето Политика 3611 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ To:know 744 Какво e Шенген – зоната на свободно придвижване? Компании 11678 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в България Политика 7564 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Телекомуникации 6472 Първият подводен кабел през Арктика си откри вложител Политика 5808 Официално Нидерландия блокира България за Шенген, само че пуска Румъния Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичк
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР